Najnovije vesti

PUTIN UVODI DIGITALNU VALUTU: Rusija dobija uskoro kriptorublju!
Foto: Printscreen CdM

ulazi u opticaj

PUTIN UVODI DIGITALNU VALUTU: Rusija dobija uskoro kriptorublju!

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je izdavanje kripto valute koja će se zvati Kriptorublja. To je dogovorio na sastanku s ministrom komunikacija Nikolajem Nikiforovom iza zatvorenih vrata.

Digitalnu valutu će kontrolisati vlada i neće biti dozvoljeno "rudarenje", prenose ruski mediji.

"Pokrećemo Kriptorublju iz jednostavnog razloga: ako mi to ne uradimo, učiniće naši susedi iz Evroazijske ekonomske zajednice za dva meseca", rekao je Nikiforov.

Sve finansijske operacije koje budu uključivale ovu kriptovalutu biće oporezovane. Porez će se primenjivati na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cene.

"Kada kupujete ili prodajete Kriptorublju naplatiće se 13 odsto poreza. Ako vlasnik iz nekog razloga ne može objasniti poreklo kriptovalute koju ima, a želi da je pretvori u rublje, biće mu uzeto 13 odsto od ukupne sume", rekao je ministar.

Nacionalna digitalna valuta biće prebačena na međunarodno tržište jer su istakli da nema svrhe da valuta cirkuliše samo unutar zemlje.

"Ovo ne sme biti privatna valuta, već ona koju izdaje država, kontroliše država i omogućava cirkulisanje digitalnog novca u svetlu digitalne ekonomije", rekao je zamenik ministra ekonomskog razvoja Oleg Fomičev.

Kurir.rs/tanjug

Foto printscreen CdM

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...