ZEMAN: Ne dajem legitimitet aneksiji Krima, ali kako zamišljate da ga vratite Ukrajini
Foto: Reuters

KO TO REŠI, DOBIĆE NOBELA, SMATRA ČEŠKI PREDSEDNIK

ZEMAN: Ne dajem legitimitet aneksiji Krima, ali kako zamišljate da ga vratite Ukrajini

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman negirao je danas da je svojom izjavom u Savetu Evrope prošle sedmice da je aneksija Krima svršen čin dao legitimitet agresiji Rusije, i rekao da je da je samo izneo istinu koju državnici ne govore i zapitao kako uopšte zamišljaju da Krim Ukrajini vrate.

"Mogu da konstatujem da sam uvek označavao aneksiju Krima za kršenje prava. Rekao sam (u Savetu Evrope) jednu stvar koju, istina je, niko od državnika nije rekao. Kazao sam to da je okupacija Krima svršen čin. To uopšte nije priznanje legitimiteta", kazao je danas Zeman.

Češki predsednik rekao je da njegova izjava na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, znači upravo suprotno nego kako je protumačena.

"Neka mi neko kaže, a meni će biti drago, kako žele da vrate Krim Ukrajini? Ako mi to neko kaže ja ću da se poklonim i to će biti stvar za Nobelovu nagradu", kazao je u Plzenu češki predsednik.

Zemanov predlog da Rusija plati Ukrajini za Krim odštetu u novcu ili nafti i gasu kada je aneksija već svršen čin, što je izazvao evropski skandal, iskrsao je danas pošto je Skupština Plzenskog regiona obavezala svog predsednika Jozefa Bernarda da Zemanu saopšti da Plzenski region tu izjavu osuđuje.

"Izjavom u Savetu Evrope 10. oktobra 2017. godine predsednik, kao šef države koja ima bolna iskustva sa okupacijom iz 1968. godine, otvoreno daje legitimitet agresiji koja je kršenje medjunarodnog prava", navodi se u rezoluciji koju je uoči Zemanove posete usvojila Skupština Plzenskog regiona.

U znak protesta na ručak s predsednikom Zemanom nisu došli neki regionalni odbornici uglavnom iz opozicionih stranaka.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track