(VIDEO) NAJMISTERIOZNIJI PAD METEORA: Bolivijsko selo nije očekivalo pošast sa neba, naučnici i dalje bez odgovora!
Foto: Profimedia

sumanuto

(VIDEO) NAJMISTERIOZNIJI PAD METEORA: Bolivijsko selo nije očekivalo pošast sa neba, naučnici i dalje bez odgovora!

Planeta -

Dana 15. septembra 2007. neidentifikovani objekat je udario u tlo u ruralnom peruanskom selu Karankas, u blizini jezera Titikaka. Bila je subota popodne, a meštani su čuli prasak sličan eksploziji i verovalo se kako se u njihovu selu srušio avion. Oni koji su ga videli, opisali su naglo spuštanje plamtećeg okruglog objekta koji je za sobom ostavljao dimni trag na nebu.

Sama snaga udara uzrokovala je pucanje stakla na prozorima kuća, a neki su pomislili i da je reč o početku ratnog napada. Meteorit je iza sebe ostavio krater širok 30, a dubok 4,5 metara. Ono što se isprva činilo kao običan pad meteorita, ubrzo je postalo puno bizarnije. Dolaskom na mesto pada seljani su uočili duboki krater koji je posledica pada nebeskog tela na Zemlju. Ubrzo nakon praska većina stanovnika počela je da povraća i imati nesnosne glavobolje iz nepoznatog razloga.

"Kipuća voda izlazila je iz ogromne rupe. Meštani su šokirani i uvereni su da su oboleli od misteriozne bolesti", rekao je šef lokalne policije Marko Limaš. Čak se i njegov tim od sedam policajaca koji je izašao na teren razboleo pa su ih sa maskama kiseonika na licu prebacili u bolnicu. Iz kratera se širio neobičan i neidentifikovani gas.

Obolelo je oko 200 ljudi, a simptomi su ukazivali na misterioznu bolest nepoznatog porekla. Simptomi su bili proliv, povraćanje, glavobolja, mučnina i različiti kožni osipi i iritacije. Svedoci su tvrdili kako je neobično "vrenje blata" u krateru trajalo oko pola sata.

Inženjer iz peruanskog Nuklearnog instituta Renan Ramirez izjavio je da tim na mestu pada nije otkrio radijaciju pa je potvrdio da krater nije stvorio pad satelita. Uzrok bolesti koja je pogodila lokalno stanovništvo mogao bi da bude sumpor, arsenik ili neki drugi otrov, koji su se pomešali na visokoj temperaturi nakon udara meteorita, objasnio je Ramirez.

Pare koje su izlazile iz kratera bile su tako jake da je jedan naučnik rekao kako je osetio iritaciju u nosu i grlu iako je nosio zaštitnu masku.

Nestor Kispe, gradonačelnik obližnjeg grada Desaguaderoa, rekao je da je pružena lekarska pomoć oko 200 stanovnika sela. Stanovništvo je prijavilo i promenu ponašanja među stokom i ovcama koje se "ponašaju čudno i odbijaju da jedu!".

Danas, deset godina nakon pada meteorita, naučnici su uvereni kako je zdravstvene probleme uzrokovao arsenik. Astrobiolog iz NASA-e Ričard Huver 2011. je objavio izveštaj u kojem je naveo kako je na tri meteorita pronašao fosilizovane bakterije, za koje je uveren da ne potiču sa Zemlje. Iako su reakcije na to bile skepticizam, uskoro su mu se pridružili i drugi naučnici sa tzv. dokazima o panspermiji, odnosno širenju života kroz svemir.

Kurir.rs/Ekspress.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track