IZBORI KOJE SA VELIKOM PAŽNJOM PRATE U BRISELU: Tajni agent budući premijer Češke?
Foto: Reuters

KANDIDAT TEŽAK TRI MILIJARDE DOLARA

IZBORI KOJE SA VELIKOM PAŽNJOM PRATE U BRISELU: Tajni agent budući premijer Češke?

Planeta -

Multimilioner Andrej Babiš (63), često optuživan za sumnjive transakcije, prevaru s koriščenjem evropskih fondova i neplaćanje poreza, ali i da je tajni agent, mogao bi vrlo lako da postane novi premijer posle parlamentarnih izbora koji se održavaju u petak i subotu u Češkoj.

Svojom populističkom politikom nekadašnji ministar finansija, vlasnik agrohemijskog holdinga Agrofert i brojnih medija, uživa veliku podršku javnosti. On zna šta radi, na prvom mestu mu je biznis, a ne ideologija, tvrde ne samo u njegovoj stranci ANO.

foto: EPA

”Ako je i krao, sad nema potrebe to da radi i neće. Ima para da ne zna šta će s njima!”, kažu glasači za Babiša, koji je proglašen za drugog najbogatijeg čoveka Češke, dok se na Forbsovoj listi predstavlja kao neko ko je ”težak” tri milijarde dolara.

U Briselu se s pažnjom prate izbori u Češkoj, ne samo zbog ovih ”kvalifikacija” Babiša. Preduzetnik slovačkog porekla predstavljao se u kampanji kao neko ko zna da vodi državu jer je znao da vodi i holding.

Ankete pokazuju da njegov centristički pokret nosi sa sobom bar 30 odsto glasova, uglavnom onih birača koji ne vide boljitak u državi sa drugim političkim strankama, takođe obojenim korupcionaškim aferama.

foto: AP

”Afere koje prate Babiša mogle bi se pokazati opasnim po njega u posleizbornim pregovorima. Mnogo toga tu ne štima”.

U državi u kojoj se privreda zasniva na automobilskoj industriji i izvozu u EU, nezaposlenost je u avgustu iznosila 3,8 odsto, a prema procenama ministarstva finansija rast BDP bi do kraja godine trebalo da bude 3,1 odsto. Babiš tvrdi da će u narednom periodu učiniti sve da ove cifre izmeni na bolje, ne libeći se da, eventualno, sarađuje i sa ekstremnim strankama. Evropski liberali se, najviše od svega, plaše podrške komunista.

”Deo birača ipak zbog toga ne može da ga podnese, a posebno ne u EU”, priznaju u Pragu.

Opasnost predstavlja činjenica da Babiša podržava i predsednik Miloš Zeman, koga je Brisel označio kao ”veterana levice, proruski i prokineski orijentisanog”.

foto: Reuters

Multimilijarder se za sada dobro bori protiv optužbi koje ga prate. Zbog sumnji za prevare izgubio je mesto ministra finansija u maju, ali to nije umanjilo njegovu popularnost, baš kao i zahtevi da mu se ukine imunitet.

”Odmah sam na to pristao. Optužbe za krađu usmerene su na potkopavanje mesta koje zaslužujemo moja stranka ANO i ja uoči izbora”, rekao je Babiš. Eventualna krađa možda ne bi toliko zabrinula Brisel koliko činjenica da se kandidat za premijera čvrsto protivi migranstkoj politici EU, baš kao i njegove kolege iz Mađarske i Poljske. Ujedno, Babiš je i protivnik evra.

foto: EPA

Najveću smetnju svakako predstavljaju sve glasnije trdnje da je 1982. potpisao akt kojim se potvrđuje da će raditi za tajnu policiju tadašnje Čehoslovačke, odnosno u Odeljenju za zaštitu privrede u kontraobaveštajnoj upravi u Bratislavi.

“To je greška”, lakonski odgovara Babiš.

Kao eventualnu “grešku” možda ovo prihvate i u Briselu, ali ne i činjenicu da je kandidat za premijera Češke zatražio u kampanji pred izbore da “NATO prestane da bude odbrambeni pakt i postane napadački kako bi zbog izbeglica i terorista mogao da reaguje u susedstvu Evropske unije”, odnosno tvrdnji da “Rusija nije jedini neprijatelj iako je agresor na Krimu” i da “Šengen nema smisla”.

Oni vedrijeg duha, pak, zaključuju da će Andrej Babiš, ako zaista postane premijer, imati najlepšu suprugu na evropskom političkom nebu. Seksi Monika se već poredi sa Melanijom Tramp, baš kao što se sam Babiš već godinama naziva češkim Trampom, ali i češkim Berluskonijem.

Kurir.rs/B.M.

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Vulin kao Rambo! Ovo je kućni arsenal ministra odbrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track