Najnovije vesti

(FOTO) OFELIJA PREVRNULA ZEMLJU I OTKRILA TAJNU: Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio  naučnike
Foto: Facebook Printscreen

JEZIVO

(FOTO) OFELIJA PREVRNULA ZEMLJU I OTKRILA TAJNU: Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike

Planeta

Kao što se i najavljivalo, uragan Ofelija snažno je pogodio obalu Irske i izazvao saobraćajni i energetski kolaps u celoj zemlji. U oluji su život izgubile tri osobe, oko 210 hiljada domova ostalo je bez struje, a velika materijalna šteta treba tek da se utvrdi.

Zatvorene su mnoge ulice, neki aerodromi, škole, javne službe, prevoz i prodavnice, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje domove. Kako je Ofelija jakim vetrovima razorila Irsku, tako su na površinu isplivale i neke misterije. Jedan takav je i pronađeni drevni ljudski kostur s netaknutim ostacima kože u selu Kilmor Ki na jugoistoku zemlje, piše Daily Mail. Ostaci bi mogli biti stari i hiljadu godina, a otkrili su ih slučajni prolaznici. Budući da su vetrovi u utorak udarali brzinom i do 120 km/h, čini se da je njihova razorna snaga otkrila drevno groblje.

Patolog Meri Kasidi stigla je na mesto događaja i zaključila da bi ostaci mogli da potiču iz gvozdenog doba. Kostur je prenesen u Dablin na forenzičku istragu kako bi se otkrio uzrok smrti i starost kostiju. Arheolog Mejv Sikori, stručnjak iz Nacionalnog muzeja rekao je: “Sa sigurnošću možemo da kažemo da ovo telo nije nedavno zakopano. Verovatno je bilo položeno u grobu obloženom kamenom koji je sa godinama uništavala erozija. S druge strane, ne možemo biti sigurni koliko je telo staro dok se ne 'pozabavimo' radio-karbonskom analizom, odnosno određivanjem starosti organskih materija”, rekao je arheolog Mejv Sikori iz Nacionalnog muzeja.

Fotografije je na svom Fejsbuk profilu objavio fotograf Džim Kembel.

(Kurir.rs/24sata.hr)

(Foto: Facebook Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pustoš posle uragana Irma u Majamiju

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...