OTVARAJU SE POSLEDNJA TAJNA DOKUMENTA O UBISTVU KENEDIJA: Evo šta bi javnost mogla novo da sazna
Foto: Reuters

otkrivanje tajni

OTVARAJU SE POSLEDNJA TAJNA DOKUMENTA O UBISTVU KENEDIJA: Evo šta bi javnost mogla novo da sazna

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će odobriti objavu preostalih klasifikovanih dokumenata o atentatu na predsednika Džona Kenedija 1963. godine.

"Kao predsednik odobriću otvaranje blokiranih i klasifikovanih dosijea o JFK-u", napisao je Tramp na Tviteru.

Američki nacionalni arhiv je proteklih godina već objavio većinu dokumenata o atentatu, ali poslednji delovi dosijea još su uvek tajni i samo je Tramp ovlašćen da odluči hoće li ostati zatvoreni za javnost ili objavljeni u redigovanom obliku.

Kenedijevo ubistvo u Dalasu jedan je od najvažnijih datuma u američkoj istoriji i do danas je popularna tema teoretičara zavere, iako je službena istraga zaključila da je za atentat odgovoran usamljeni napadač, Li Harvi Osvald.

Uprkos nekim utemeljenim sumnjama u nalaz istrage i teorijama koje tvrde da su u atentat bili uključeni organizovani kriminal, Kuba ili agenti američke tajne službe, teoretičari zavere još uvek nisu pružili nikakav dokaz da je Osvald imao pomagače.

Vašington post piše da stručnjaci ne smatraju da će dokumenti doneti neke nove bombastične informacije, ali bi mogli da rasvetle aktivnosti atentatora kada je bio u Meksiko Sitiju krajem septembra 1963., kao i delovanje kubanskih i sovetskih špijuna. Kenedi je ubijen u 46. godini i do danas je ostao jedan od najomiljenijih američkih predsednika.

(Kurir.rs/Index/Hina)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track