(VIDEO) OVDE SEVERNA KOREJA PERE SVOJE PARE: Na prvi pogled obična poslovna zgrada, ali unutra...
Foto: Profimedia

tokovi prljavog novca

(VIDEO) OVDE SEVERNA KOREJA PERE SVOJE PARE: Na prvi pogled obična poslovna zgrada, ali unutra...

Planeta -

Poslovna zgrada "Izi komeršal bilding" u ulici Henesi road u Hong Kongu zapravo je srednje veličine, savršeno se uklapa u gužvu bleštavih svetala poslovnog distrikta Van Čai. Sasvim normalan biznis vrvi po svim spratovima zgrade, pa i po 21. spratu, gde se nalazi soba 2.103 i firma "Unaforte limitid Hong Kong"... Na tom mestu, otkriva CNN, normalan biznis prestaje.

Ali kada su CNN-ovi novinari pokucali na vrata, ispalo je da se iza njih nalazi firma koja naizgled nema nikakve veze s "Unaforteom". Muškarac kog su tamo jedinog zatekli rekao da je predstavnik firme "Prolajv konsultants", a da je samo svratio da pokupi poštu, kao što povremeno čini. Nikad nije čuo za "Unaforte". "Unaforte" je UN označio kao firmu koja je otvorila i ima dva računa banka u severnokorejskom gradu Rasonu. A to onda predstavlja kršenje zabrane poslovanja sa Severnom Korejom. "Unaforte" je samo jedna od mnoštva firmi koje služe kao paravan za prikrivanje poslovnih subjekata preko kojih Severna Koreja održava vezu sa svetskim finansijskim sistemom.

Takve firme, inače, ne poseduju praktično ništa i po pravilu služe ili kako bi bili legalni posrednici i pomagači regularnim kompanijama u raznim delovima sveta ili kako bi se izbegao porez ili kako bi se prikrivao nezakoniti biznis. Preciznije, ako ste Kim Džong-un i želite da nabavite vojnu opremu, a to ne smete zbog UN-ovih sankcija, pa UN nadgleda vašu kompaniju koja se time bavi širom sveta, onda ćete osnovati firmu "B" koja će to raditi umesto ove i neće biti pod nadzorom UN-a. Ili, još lukavije, firma B će osnovati firmu "C", ova možda i firmu "D" kako bi se trag zapetljao i kako bi se nastavio biznis. Tako Pjongjang prodaje ugalj, uvozi gorivo, uvozi oružje, skupoceni viski...

O tome je 28. septembra pred Senatom govorio Sigal Mandelker, podsekretar za terorizam i finansijsko istraživanje u američkom ministarstvu finansija:

"Severnokorejski režim međunarodnim finansijskim tržištima pristupa preko paravanskih kompanija i ostalih načina prikrivanja finansijskih tragova za kupovinu roba i usluga u inostranstvu." UN-ovi istražitelji Pjongjanga najviše takvih biznisa uočili su u Hong Kongu i na Devičanskim ostrvima. Za Hong Kong ništa novo. Grad je još u 16. veku bio utočište pirata. Za vreme britanske kontrole bio je utočište trijadama. Danas je pod posebnom administracijom NR Kine, pod ne potpunom vlasti Pekinga, što ga čini najbližim finansijskim centrom Pjongjangu i, pritom, sa slabijom regulacijom nego što je slučaj s Pekingom.

CNN je za informaciju o "Unaforteu" zamolio lokalnu policiju. Ali tamo su im rekli da "ne komentarišu pojedine slučajeve". U registru tamošnjih poslovnih subjekata, pojavljuje se samo jedno ime službenih osoba firme. Reč je o državljaninu Dominike u Karibima, bez ikakvog telefonskog broja. Ta osoba je direktor, što je zakonska obaveza. Zakonska obaveza je navesti i sekretara kancelarije, što može biti osoba, a može se kancelarija deliti i sa nekom drugom firmom u Hong Kongu. To jeste legalno, ali kad neko istražuje kriminal, pranje novca, takve stvari, ovakva praksa kod istražitelja pali svetla za uzbunu.

Vašingtonska neprofitna organizacija C4ADS u svom izveštaju za Hong Kong za 2016. registrovala je čak 160 paravanskih firmi Severne Koreje. Mnoge od njih služe za pružanje sekretarskih usluga drugim takvim firmama. "Prolajv konsultants" je firma koja to obavlja za "Unaforte".

"Kao firma koja pruža sekretarske usluge, mi se ne mešamo u posao naših klijenata. Ono što radimo je da pomažemo da se prikupljaju klijentovi registracioni dokumenti i obrasci", rekla je Emi Lam iz "Prolajv konsultantsa". Ona je rekla i da nema pojma čime se ta firma bavi. Prodaja šest miliona dolara vrednog rafinisanog šećera pomogla je 2009. u razotkrivanju jedne druge firme koja je poslovala sa Pjongjangom. Bio je to posao između severnokorejske banke DHID i kanadske kompanije. Kako je posao obavljen u dolarima, potrudili su se jako da zamagle transakciju kroz pravi finansijski lavirint.

DHID je imao čak 13 paravanskih firmi u Hong Kongu, 11 od njih u distriktu Van Čai, redom na manje od jednog kilometara udaljenosti od "Izi komeršal bildinga". Šina Grejtens sa Univerziteta Misuri objasnila je da je Pjongjangov problem to što barem deo posla mora da obavlja u evrima ili dolarima i mora da pronalazi vrlo maštovite načine kako da zamagli svoje poslove jer niko od onih koji trguju u tim valutama, ne želi da ih poveži kao one koji posluju sa Pjongjangom. Džesika Knajt, analitičarka iz organizacije "Sajari", otkriva da je njena organizacija u Hong Kongu otkrila oko 100 firmi paravana, ali i to da je širom Kine otkrila njih još 300. Jedne i druge jako su povezane jer su i kineski biznismeni jako skloni da svoje nezakonite poslove prebacuju u Hong Kong. Tu se, naravno, susreću jedni i drugi, svaki sa svojim interesima.

Kao što je CNN u nekoliko koraka u konkretnom slučaju vrlo jednostavno sabrao dva i dva, tako je teško poverovati da i lokalne vlasti ne znaju šta im se sve događa u dvorištu. Zašto ne reaguju, CNN u tom delu nije spekulisao, ali je istakao da je rezanje finansijskih veza Severne Koreje sa svetom ključno u suzbijanju razvijanja njenog nuklearnog programa. Jer, bez toga, sankcije su samo mrtvo slovo na papiru.

(Kurir.rs/Expres.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track