Najnovije vesti

PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Evropa itekako treba da se boji Katalonije!
Foto: EPA

Umnožavanje država

PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Evropa itekako treba da se boji Katalonije!

Planeta

Predsednik Evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, ocenio je danas da bi Evropa trebalo da "strahuje" od umnožavanja malih država, u trenutku kada se Katalonija trudi da se odvoji od Španije, a italijanske regije Lombardija i Veneto drže referendum o sticanju veće autonomije.

Evropa "svakako treba da strahuje" od umnožavanja malih država, rekao je Tajani u intervjuu objavljenom danas u rimskom dnevniku Il Mesađero (Il Messaggero).

"Zato niko u Evropi nema nameru da prizna Kataloniju kao nezavisnu državu", rekao je on i dodao da je čak i britanska premijeka Tereza Mej u jeku Bregzita rekla da Velika Britanija nikad neće priznati Kataloniju.

Tajani je rekao da je Španija po svojoj istoriji unitarna država, sa brojnim autonomijama, raznolikom populacijom koja govori različite jezike ali da je to "unitarna država".

"Ne jačamo zastavu Evrope spuštanjem nacionalnih zastava", rekao je on.

On je takodje ukazao na razliku katalonskog referenduma od referenduma u Lombardiji i Venetu, italijanskih regiona koji danas održavaju referendum o sticanju veće autonomije.

"Pre svega ta dva referenduma su legitimna, što nije slučaj za Kataloniju," rekao je on i dodao da je katalonski referendum bio za nezavisnost dok je tema referenduma u te dve italijanske oblasti veća autonomija.

Tajani je upozorio da ne treba prema tome današnji referendum u dve italijanske oblasti protumačiti kao početak sezone zalaganja za nezavisnost u Evropi.

(Kurir.rs/Beta/AFP)

(Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...