(VIDEO) OTKRIVENA AJNŠTAJNOVA FORMULA ZA SREĆAN ŽIVOT: Recept je pre 95 godina dao jednom Japancu!
Foto: PrintScreen YouTube

dugo čuvane beleške

(VIDEO) OTKRIVENA AJNŠTAJNOVA FORMULA ZA SREĆAN ŽIVOT: Recept je pre 95 godina dao jednom Japancu!

Planeta -

Albert Ajnštajn je pre 95 godina dao dve beleške, od kojih je jedna o tajni srećnog života, jednom dostavljaču u Tokiju. One su se sada pojavile i uskoro će biti ponuđene na aukciji u Jerusalimu.

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, bio je 1922. godine na turneji po Japanu, gde je državo predavanja.

U to vreme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova.

U Imperial hotelu u Tokiju Ajnštajnu je jedan dostavljač doneo pošiljku. Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu sa japanskim običajem ili Ajnštajn nije imao sitno, ali kako nije želeo da ga ostavi praznih ruku dao mu je dve beške na nemačkom.

Možda, ako budeš imao sreće, ove beleške budu mnogo vrednije od običnog saveta", rekao mu je Ajnštajn, tvrdi prodavac beleški. Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papari s logom Imperial hotela, piše "Miran i skroman život donose više radosti nego traganje za uspehom pino nemira ".

"Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se poznata uzrečica pripisana Lenjinu "Gde ima volje, ima i načina". Aukcijska kuća Viners potvrdila je autentičnost beleški.

"One nemaju naučnu vrednost, ali govore o ličnim razmišljanjima Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", kaže Roni Grosc, zadužen za najveću kolekciju arhiva ovog fizičara na Jevrejskom univerzoitetu u Jerusalimu.

Dve beleške će biti ponuđene na prodaju uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track