KAKO JE SI ĐINPING POSTAO BESMRTAN? Predsedniku Kine ista čast kao i legendarnom lideru
Foto: EPA, Foto: EPA

NJEGOVO IME UPISANO U PROGRAM PARTIJE

KAKO JE SI ĐINPING POSTAO BESMRTAN? Predsedniku Kine ista čast kao i legendarnom lideru

Planeta -

Ime kineskog predsednika Si Đinpinga upisano je danas u Program Komunističke partije Kine, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Ce-tungom, javila je agencija Frans pres.

"Misao Si Đinpinga o socijalizmu na kineski način karakterističan za novu eru, od sada se nalazi i u programu partije", navodi se u saopštenju sa 19. Kongresa kineske Komunističke partije čiji su delegati jednoglasno glasali za tu odluku.

foto: Reuters

Si je postao prvi kineski lider od Mao Ce-tunga, koji je bio na čelu Kine od 1949. do 1976. godine, čije je ime upisano u program partije dok još vodi zemlju.

Kineski predsednik (64), na čelu partije od 2012, sigurno će sutra biti izabran za novi petogodišnji mandat kao vođa stranke i zemlje.

"Si će dobiti vanrednu moć i položaj sličan Mao Ce-tungu", izjavio je Frans presu politikolog Vili Lejm i dodao da bi Siju, kao i Maou, moglo da bude omogućeno da doživotno vlada, dokle god je zdrav.

foto: EPA

"Misao Sija služiće kao vodič u radu Partije", navodi se u amandmanu programa, za koju su glasali svi delegati, njih 2.300.

U tekstu se dodaje da "partija vlada celom zemlje i da je s toga Si apsolutni lider".

Si je posle glasanja rekao da je pred kineskim narodom "velika i svetla budućnost".

"U ovom trenutku se osećamo ponosnije i s većim samouverenje, ali istovremeno i sa snažnim osećajem odgovornosti", dodao je kineski predsednik.

Prethodnici Sija, Đang Cemin i Hu Đintao, takođe se nalaze u programu KPK, ali su njihova imena upisana tek pošto su otišli sa vlasti.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track