NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Evo kako su Amerikanci izgubili atomsku bombu i zašto su prestali da je traže!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ZVUČI KAO LAŽ, ALI NIJE

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Evo kako su Amerikanci izgubili atomsku bombu i zašto su prestali da je traže!

Planeta -

Život je pun čuda, kako gluposti i besmislica tako i zanimljivih činjenica. Neke nam već "na prvu loptu" signaliziraju da je reč o prevari teže kategorije.

Donosimo vam pregled činjenica koje baš i ne zvuče tako, ali su, zapravo istinite.

Postoji morski pas koji može da doživi 500 godina

Reč je o grenlandskom morskom psu koji prosečno živi 272 godine. Neki primerci mogu da dožive i 500 godina.

Ginisova knjiga rekorda izmišljena je da bi sprečile kafanske svađe

Tačno je, zvanična verzija o poreklu Ginisove knjige rekorda, knjige koja na godišnjoj bazi beleži sve postignute rekorde na svetu, ustanovljena je kako bi prekinula razmiricu oko toga koja je ptica brža. Jedan od "svađalica" bio je i ser Hju Biver, direktor pivare "Ginis", koji je tvrdio da je odgovor nemoguće naći u knjigama, pa je počeo da popisuje podatke, i poznata knjiga "rođena# je 1955.

Neke vrste ćurki mogu same da se oplode

Reč je o obliku aseksualne reprodukcije gde embrioni mogu da se razvijaju bez oplodnje. Partenogeneza je vrlo retka među pticama, a javlja se i kod nekih vrsta biljaka, insekata i riba.

Deci kolena ne okoštaju potpuno dok ne napune tri godine

Kod dece je to višegodišnji proces, a taj deo kostura naziva se patela. Nastaje kao hrskavica koja okoštava tek oko detetove treće godine.

Više je stabala na Zemlji nego zvezda u galaksiji

Broj stabala zaista je neverovatan, a NASA procenjuje kako je u našoj galaksiji, Mlečnom putu, između 100 i 400 milijardi zvezda. Prema nekim procenama, na Zemlji je više od tri triliona stabala.

Oksford je stariji od Astečkog carstva

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Carstvo Asteka ustanovljeno je 1428. godine, a Univerzitet u Oksfordu 1096. godine.

Indijski oraščići rastu na dnu istoimene jabuke

Svaki izrasli oraščić s jabuke se skida individualno i zasebno se prodaje, dok se istoimena jabuka prodaje kao voćka od koje se najčešće pravi sok.

Rok trajanja meda je neograničen

Med zaista ima savršen hemijski sastav zbog koga nikada ne može da se pokvari. U njemu ništa ne može da živi, pa tako ni bakterije koje bi ga pokvarile. Svojevremeno je pronađen med za koji se procenjuje da je bio star čak 5.000 godina, i bio je savršeno jestiv.

Američko vazduhoplovstvo izgubilo je jednu nuklearnu bombu

Do danas niko nije saznao gde se ona nalazi. Pilot vazduhoplovstva ispustio je bombu u more kod grada Savane u Džordžiji, nakon što se sudario s drugim avionom 1958. godine. Američka mornarica tražila je bombu nekoliko meseci, ali bez uspeha. Američka vojska i dalje tvrdi da je najbolje i najsigurnije da se bomba ne traži i ne dira. Ipak, u izveštaju 2001. godine stoji kako bomba ne predstavlja nikakav rizik.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track