NARKO AFERA ZBOG KOJE PADA RAMINA VLADA? Hapšenje bivšeg šefa policije moglo bi da dovede direktno do premijera Albanije!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

TAHIRI SAMO KARIKA U LANCU

NARKO AFERA ZBOG KOJE PADA RAMINA VLADA? Hapšenje bivšeg šefa policije moglo bi da dovede direktno do premijera Albanije!

Planeta -

Italijanska optužnica protiv Albanaca, uhapšenih posle opsežne istrage u Kataniji za trgovinu drogom, ima 1.800 strana i iz nje se vidi umešanost u kriminalne aktivnosti doskorašnjeg ministra policije u Tirani Saimira Tahirija.

Stavljajući naočare, za koje upućeni tvrde da koštaju 10.500 evra, ne 5.000 kako je to tvrdio bivši predsednk Sali Beriša, koji danima proziva Tahirija, nekadašnjii šef policije je novinarima pročitao uverenje iz italijanskog suda da se protiv njega ne vodi nikakva istraga.

Tahirija je, kao što je Kurir najavljivao, premijer Edi Rama ipak pustio niz vodu, uklonio ga je iz poslaničke grupe Socijalističke partije, a danas će albanski parlament odlučiti hoće li i dalje moći da se poziva na imunitet.

Finansijska policija Sicilije uhapsila je 16. oktobra 11 lica iz Albanije i Italije, među kojima su i Tahirijevi rođaci. Grupu trgovaca drogom su vodila brača Habibaj, rođaci ministra policije, za koje je utvrđeno da su, vršeći kriminalne radnje, odnosno prevozeći 3,5 tone kanabisa u Italiju, vrednosti 20 miliona evra, ali i oružje i municiju, često koristili audi A8 (broj tablica AA003GB) prvog policajca, kojem su za to i plaćali. Naime, u jednom presretnutom razgovoru se može čuti da za neku vožnju i pomoć ”dođu 30.000 evra”. Takvih razgovora je bilo više.

U nekoliko navrata, stoji u optužnici, a što je i potkrepljeno snimcima, braća Habibaj su tvrdila da su se čula sa Tahirijem i da im on garantuje da će ”držati pod kontrolom lokalne albanske policajce” i ”zatamniti pomorski radarski sistem onda kad bude trebalo”. Naime, trgovci drogom su često koristili i Tahirijev sportski čamac.

U maju 2015, zamenik PD (Demokratska stranka) Enkelejd Alibeaj optužio je braću Habilaj da su ukrali od policijskog komesarijata u Vlori konfiskovani kamion sa 800 kg kanabisa i da je lično Tahiri to olakšao.

Saimir Tahiri, foto: Printscreen/ Youtube

To nije sve. Azil u Švajcarskoj 2015. dobio je Dritan Zagani, bivši službenik granične policije u Vlori, kojem je Tahiri bio šef. Još 2014. Zagani je izašao u javnost sa optužbom protiv rođaka ministra policije i njega lično. Umesto da se navodi ispitaju, sve je zataškano, a Zagani je završio u zatvoru (6 meseci i 8 dana) jer je ”razmenjivao informacije sa italijanskom policijom što je zloupotreba položaja”. Kasnije, pobegavši iz kućnog pritvora, napustio je Albaniju i zatražio politički azil u Bernu. Danas se nalazi u jednom od 26 kantona, na nepoznatoj adresi. Spreman je, saznaje Kurir, da svedoči na sudu ukoliko Tahiri u Tirani bude optužen i uhapšen.

”Tahiri je braći Habibaj i ostalim učesnicima kriminalnih aktivnosti pomagao da tokom svakog putovanja iz Albanije u Italiju prenesu od 200 do 300 kg marihuane. A političari i danas koriste novac od kriminala, čak i za finansiranje izbora”, tvrdi Zagani.

Pritisnuti kontinuiranim dokazima, svojevremeno su u tužilaštvu u Fieru pokrenuli istragu o kriminalnom delovanju braće Habibaj. Nije bilo rezultata, što je Tahiri javno proslavio, oglašavajući se i na fejsbuku. Danas nije samo on uplašen, već i lider njegove SP, Edi Rama.

foto: Profimedia

Optužbe su zasnovane na stvarnosti, smatra i nemačka političarka i zastupnica u evropskom parlamentu Doris Pak, koja s pažnjom prati slučaj i pita da li je Albanija zaista pravna država, kako to poručuje Edi Rama. Jer, i mnogi drugi smatraju, Tahiri je samo karika u kriminalnom lancu: ako se uhapsi bivši šef policije, proširena istraga bi mogla da vodi i direktno do premijera!

Nimalo zgodno uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Albaniji: postavlja se pitanje hoće li zbog ove afere pasti Ramina vlada. Zato i albanski parlament ne dozvoljava da se inkrimisanom Tahiriju ukine mandat bez volje većine poslanika, takav je zakon.

Rama se ne protivi novoj istrazi, iako optužuje tužilaštvo da želi da ”dovede svoju Vladu”, ali se protivi hapšenju Tahirija. A dok se čeka odluka, sam Tahiri je poručio stranim ambasadorima u Tirani (održane su poverljive konsultacije američkog i italijanskog ambasadora) da se ne mešaju ”jer ih on drugačije poznaje”. Očigledno, slučaj Tahiri bi mogao da se razvije u veliku aferu međunarodnih razmera.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track