MISTERIOZNA BOLEST U ŠVEDSKOJ: Deca prestaju da hodaju i otvaraju oči!
Foto: Printscreen Youtube

lekari bez odgovora

MISTERIOZNA BOLEST U ŠVEDSKOJ: Deca prestaju da hodaju i otvaraju oči!

Planeta -

Švedska se bori sa misterioznom bolešću skoro dve decenije.

Deca prestaju da hodaju i da razgovaraju, pa čak odbijaju da otvore oči. Na kraju uspevaju da se oporave, ali lekari još nemaju dogovor na pitanje , zašto se ovo događa samo u Švedskoj i zašto ova bolest pogađa samo tražioce azila?

Kad ju je otac podigao iz invalidskih kolica, devetogodišnja Sofi izgledala je beživotno. Njene oči su bile zatvorene, a još je nosila pelene. Poslednjih 20 meseci hrane je na cevčicu.

Sofi i njena porodica stigli su iz bivšeg SSSR-a u decembru 2015. i smešteni u naselju za izbeglice u malom gradiću u centralnoj Švedskoj, pišu agencije.

"Njen krvni pritisak sasvim je normalan, ali ona je isključila svest zbog okrutnog sveta oko sebe", kaže dr Elizabet Hultkranc. Svi refleksi joj rade normalno. Sve izgleda normalno, ali problem je i što ona ne otvara usta. Ako nastane neki problem s cevčicom za hranjenje, Sofi bi mogla da se uguši.

Doktori se slažu da je ovo stanje uzrok proživljene teške traume i nazivaju ga "Sindrom ostavljenih". Sofi je bila u automobilu sa svojim roditeljima kada je pred njih u domovini stao pripadnik lokalne mafije. Izvukao ih je napolje iz automobila i teško ih povredio. Sofi je sve to gledala.

Majku su na kraju pustili i ona zgrabila devojčicu i pobegla. Sofijinog oca su zadržali i on se ne seća šta se dalje događalo. Svoju suprugu i ćerku našao je posle tri dana. Krili su se kod prijatelja tri meseca dok nisu pobegli u Švedsku. Na ulasku u zemlju zadržali su ih satima. Tada je Sofi počela da se povlači u sebe.

Kada je čula da su im odbili zahtev za azil, Sofi je prestala da jede i pije. "Sindrom ostavljenih" pojavio se u Švedskoj prvi put u 90-ih, a više od 400 slučajeva zabeleženo je u periodu od samo dve godine, od 2003. do 2005.

Pojavile su se i priče da roditelji truju decu kako bi osigurali ostanak u zemlji ili da deca glume, ali ni za jednu od ovih tvrdnji nema dokaza, a ovakvi slučajevi, nisu zabeleženi izvan van granica Švedske.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track