PUĐDEMON OTKAZAO OBRAĆANJE MEDIJIMA: Dva njegova funkcionera dala ostavke, masa im skandirala da su izdajnici
Foto: Reuters, Foto: Reuters

KRIZA SE NASTAVLJA

PUĐDEMON OTKAZAO OBRAĆANJE MEDIJIMA: Dva njegova funkcionera dala ostavke, masa im skandirala da su izdajnici

Planeta -

Katalonski lider Karles Puđdemon trebalo je da se obrati medijima i da, kako se očekivalo, raspusti regionalni parlament i raspiše regionalne izbore za 20. decembar.

"Posle pritiska katalonskih poslovnih krugova i posredovanja čelnika regiona Baskije, premijer regionalne katalonske vlade Karles Pućdemon je odlučio da ne proglasi nezavisnost Katalonije, već da raspiše vanredne izbore u tom španskom regionu da bi se rešio sve oštriji sukob sa centralnom vladom u Madridu", najavljivali su mediji. Međutim, Puđdemon je prvo trebalo da se obrati novinarima oko 13.30. pa je obraćanje odloženo za sat vremena kada je konačno saopšteno da s elider Katalonije uopšte neće pojaviti.

U institucijama Evropske unije u Briselu se s velikom pažnjom očekuju raspisivanje izbora, što je daleko povoljniji rasplet i za Španiju i za Evropu, jer su centralne španske vlasti predočile da će u slučaju jednostranog protivustavnog pokušaja otcepljenja Katalonije smeniti regionalne vlasti, preuzeti njihova ovlašćenja i "vratiti autonomiju u ustavne okvire".

foto: EPA

Sa druge strane, zagovornici nezavisnosti smatraju da bi izbori bili velika greška jer Puđdemon treba da se bori protiv aktiviranja člana 155.

U međuvremenu, veliki broj ljudi sa zastavama Katalonije okupio se ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Puđdemon.

Dvojica funkcionera njegove stranke PDEKat podnela su ostavke, a jednog odnjih su demonstranti ispratili povicima "izdajniče".

foto: Youtube/Printscreen

Katalonski lider je ranije istakao da će kriza katalonske nezavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Puđdemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu Clana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Puđdemon je rekao da bi to bila "uvreda" za španski Ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona.

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

Kurir.rs

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track