KATALONIJA DOBILA NOVU PONUDU ŠPANSKE VLADE: Neka Puđdemon raspiše izbore i povlačimo sve restriktivne mere
Foto: Reuters

ultimatum

KATALONIJA DOBILA NOVU PONUDU ŠPANSKE VLADE: Neka Puđdemon raspiše izbore i povlačimo sve restriktivne mere

Planeta -

Vlada Španije spremna je da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Puđdemon raspiše prevremene regionalne izbore, javio je danas španski list "Vangvardija" pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je iz Puđdemonovog kabineta saopšteno da će on u 17 časova održati govor u katalonskom parlamentu.

Stranka Republikanska levica Katalonije (ERK) zapretila je danas da će napustiti regionalnu vladu ukoliko njen predsednik Karles Puđdemon raspiše prevremene izbore, javio je Rojters pozivajući se na izvor iz ove partije.

Agencija navodi da se očekuje da će Puđdemon raspisati prevremene regionalne izbore, čime bi mogao da "razbije" zastoj u odnosima vlade u Madridu i separatističkih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

"Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je poveren (na referendumu o nezavisnosti) 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa", kazao je ovaj izvor iz ERK.

Španski list "Pais" prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je takođe partner u vladi na čijeme je čelu Puđdemon, kritikovala njegovu "nelojalnost" u vezi sa najavljenim raspisivanjem izbora. Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sedišta vlade Katalonije.

Dnevnik navodi da "u teoriji" i dalje ostaje da će sednica katalonskog parlamenta biti održana u 17 časova, pošto poslanici nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje da je otkazana.

Puđdemon je odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Puđdemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Puđdemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke. Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Španski list Vangvardija, koji se štampa i na katalonskom, prikazao je nekoliko stotina ljudi, mahom studenata, sa zastavama Katalonije okupljenih ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Puđdemon.

Dnevnik "Pais" je preneo da su oni uzvikivali "Glasali smo, primeni rezultat" i "Vlado, izdajnici, nećemo oprostiti, niti zaboraviti".

Ovaj dnevnik je javio da su demonstranti Puđdemonovom zameniku Đordiju Baiđetu dok je napuštao sedište partije vikali "izdajniče" i "sramota", a ostavku su zbog neslaganja sa planiranim raspisivanjem izbora uputili Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta "Đunts pel si", kojem pripada PDEKat, kao i Albert Batalja, gradonačelnik Seu d'Urgela.

Katalonska vlada je saopštila da će Puđdemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Puđdemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

U 17.00 časova biće održana sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track