OBJAVLJENI POVERLJIVI DOKUMENTI: Nismo saznali ništa novo o ubistvu Kenedija, ali  ovi drugi detalji će sve iznenaditi
Foto: Profimedia

OVE INFORMACIJE NISU VIŠE OBAVIJENE VELOM TAJNE

OBJAVLJENI POVERLJIVI DOKUMENTI: Nismo saznali ništa novo o ubistvu Kenedija, ali ovi drugi detalji će sve iznenaditi

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp blokirao je objavljivanje više stotina dokumenata o ubistvu Džona Kenedija uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti ostanu tajni.

foto: EPA

Ipak, oko 2.800 dokumenata su objavljeni, a između ostalog, otkriveno je:

- FBI je pokušavao da pronađe Lija Harvija Osvalda pre atentata na Kenedija. Jedan agent napisao je da je FBI bio zainteresovan za Osvalda na osnovu svedočenja "kubanskih izvora", i da je dostavio podatke o njemu policiji u Dalasu.

foto: Profimedia

- FBI je upozorio policiju Dalasa da se Liju Harviju Osvaldu preti smrću, stoji u dokumentu koji potpisuje sam direktor FBI, Džej Edgar Huver. "Sinoć smo primili poziv pod čoveka koji je mirnim glasom rekao da je član grupe koja je organizovana da ubije Osvalda", piše u dokumentu.

- Sam Huver je strahovao da Osvald nije pravi ubica.

foto: EPA

- Sovjetski lideri smatrali su Osvalda "neurotičnim manijakom, nelojalnim svojoj zemlji". I oni su strahovali da se Kenedijev ubica krije negde drugde, i da je atentat možda organizovao njegov naslednik Lindon Džonson.

- Sovjeti su strahovali i od rata sa Amerikom nakon Kenedijevog ubistva.

- Kastro je Amerikancima rekao da Kuba nema veze sa ubistvom.

foto: Profimedia

- FBI je od starta bio zabrinut zbog teorija zavere. U svojoj belešci od 24. novembra, Hover je napisao "Ono oko čega se brinem je da imamo nešto da izdamo tako da možemo da ubedimo javnost da je Osvald pravi ubica".

- Tajni dokumenti sadrže detalje o velikom broju pokušaja CIA da likvidira strane lidere, među kojima se najviše spominje Fidel Kastro. Prema dokumentu iz 1975. godine, CIA je razmatrala i ubistvo Patrisa Lumumbe lidera Konga, kao i predsednika Indonezije Sukarna.

foto: EPA

- Isplaćeno je desetine hiljada dolara na anti-komunističke aktivnosti, nabavke i oružje, namenjenih za Kubu, Dominikansku republiku, Kongo i severni i južni Vijetnam.

- Novinar britanskog lista "Kembridž ivning njuz" dobio je anonimni poziv 25 minuta pre ubistva Kenedija, u kojem mu je rečeno da pozove američku ambasadu u Londonu zbog velikih vesti i da pričeka.

Prema MI5 poziv je stigao oko 25 minuta pre ubistva.

Inače, ne očekuje se da će objavljivanje svih dokumenata doneti spektakularna otkrića u vezi ubistva bivšeg predsednika SAD 22. novembra 1963. godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track