ŠTA ĆE SE DOGODITI SA KATALONIJOM? Otcepili se od Španije, a kazne za pobunu su oštre!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

PREDVIĐANJA BRITANSKOG GARDIJANA

ŠTA ĆE SE DOGODITI SA KATALONIJOM? Otcepili se od Španije, a kazne za pobunu su oštre!

Planeta -

"Tvrda struja" u Španiji zahteva stroge kazne za separatiste, međutim očekivana prekomerna reakcija Madrida mogla bi da otuđi neopredeljene, navodi se u analizi britanskog Gardijana.

Kako se navodi, katalonski parlament je, "mašući deklaracijom o nezavisnosti kao crvenom maramom pred bikom", izazvao španskog premijera Marijana Rahoja da uradi najgore, međutim španski premijer, naoružan pravnim sredstvima, ipak mora pažljivo da postupa ili rizikuje da dođe do katastrofe - šta sledi moglo bi da slomi Rahojevu vladu, ali i Španiju.

Pristalice "tvrde struje", među kojima su i članovi Rahojeve Narodne partije, sada će tražiti brzo okončanje katalonske krize koja je duboko pogodila celu zemlju od spornog referenduma održanog početkom meseca.

Unionisti u ovome vide šansu i opravdanje za "uništavanje" svih katalonskih lidera.

Kazne za pobunu unutar španskog ustava su oštre, a vlada Marijana Rahoja je već pokazala da je spremna da to oružje upotrebi zatvarajući dvojicu katalonskih lidera.

Osim toga, moglo bi da usledi i još hapšenja među 70 katalonskih poslanika koji su glasali za nezavisnost Katalonije, iako im to što je glasanje bilo anonimno pruža zaštitu.

Identiteti članova Pudždemonove koalicije i njihovi partneri iz CUP stranke su već poznati.

"Da li će oni poći tiho ukoliko dođu po njih? Malo verovatno. A da li će se Rahoj, sada kada ih je sve smenio, odlučiti na taj potez? Ima pravne mogućnosti za to, ali bi to politički predstavljalo tačku sa koje nema povratka", piše Gardijan.

Navodi se da bi dodatna hapšenja značila više protesta zbog "političkih zatvorenika", i u Španiji i u inostranstvu, a pozivi za građansku neposlušnost u Madridu brzo su se čuli nakon glasanja Senata da nametnu direktnu vladavinu.

Ukoliko želi da sve brzo bude gotovo, Rahoj bi mogao da donese dodatne oštre mere, uključujući slanje bezbednosnih snaga koja bi zamenila lokalnu policiju, a ukoliko dođe do nemira u Barseloni ili u drugim katalonskim gradovima mogao bi da bude nametnut policijski čas kada bi glavne zgrade regionalne vlade i medija koji su za nezavisnost bili zauzeti, navodi se u tekstu Gardijana.

Međutim, veruje se da će Rahoja oprezni savetnici savetovati na "manje dramatičan odgovor", jer bi svaka preterana reakcija Madrida mogla potpuno da zapali situaciju, poveća međunarodne kritike i one Katalonce koji su politički neodlučeni gurne ka ideji nezavisnosti.

U tekstu se navodi i da je neobavezujući referendum održan 2014. godine, kao i istraživanja javnog mnjenja nakon toga, pokazali da je većina Katalonaca protiv toga da se odmah dođe do nezavisnosti, ali da im je u isto vreme veoma stalo do njihove autonomije.

Kako će vlada u Madridu iskoristiti vanredna ovlašćenja pažljivo će se pratiti u Baskiji i Galisiji, zaključuje Gardijan.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja