DUTERTE OČITAO LEKCIJU AMERIKANCIMA: Evo kako treba sa Kim Džong-unom!
Foto: Fonet/AP

otvoreno

DUTERTE OČITAO LEKCIJU AMERIKANCIMA: Evo kako treba sa Kim Džong-unom!

Planeta -

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je danas da SAD treba da prestanu da prete Severnoj Koreji i da umesto toga treba da uvere njenog vođu Kim Džong Una da ne postoje planovi za njegovo svrgavanje.

Blumberg navodi da je Duterte to kazao u obraćanju prenošenom na televiziji uoči polaska za Tokio u zvaničnu posetu Japanu i podseća da je planirano da se filipinski predsednik idućeg meseca sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Agencija navodi da je Duterte poručio da SAD, Japan, Kina i Južna Koreja treba da sednu za sto sa severnokorejskim vođom kako bi se uhvatili u koštac sa programom razvoja naoružanja Pjongjanga i njegovim raketnim probama.

Duterte je naveo da će pitanje Severne Koreje biti među glavnim kada se lideri četiri pomenute nacije budu sastali sa kolegama iz jugoistočne Azije u Manili narednog meseca.

"Recite mu da mu niko ne preti, da neće biti rata. Ukoliko možete samo da ublažite reči ili da odstupite, prekinete sa pretnjama, to će isto važiti i za Ameriku, samo da ga uverite da mu niko nije za vratom", kazao je Duterte.

On je takođe rekao da će se Trampom pozabaviti na "najpravičniji mogući način" i dodao da on i predsednik SAD "pomeraju usta po istoj kadenci".

AFP prenosi da je Duterte, u vezi sa posetom Japanu, obećao da će "paziti šta priča" tokom sastanka sa tamošnjim carem Akihitom, pošto su u Tokiju zabrinuti da bi filipinski predsednik, poznat po upotrebi psovki, mogao da izazove diplomatske tenzije.

Navodi se da se prošlog meseca takođe pojavio video snimak Dutertea sa kineskim predsednikom Sijem Djinpingom na kojem se vidi kako predsednik Filipina žvaće žvaku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track