(FOTO) PUĐDEMONOVA OBJAVA ZBUNILA SVET: Katalonski lider na Instagram postavio šokantnu fotografiju uz ovaj komentar!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

SVI SU U NEDOUMICI ŠTA TO ZNAČI

(FOTO) PUĐDEMONOVA OBJAVA ZBUNILA SVET: Katalonski lider na Instagram postavio šokantnu fotografiju uz ovaj komentar!

Planeta -

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon postavio je danas na Instagram fotografiju dvorišta zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni.

Bon dia ?

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju na društvenoj mreži stavio je i komentar na katalonskom "dobro jutro" i smajli, što je, ocenjuje agencija, mnoge ostavilo u nedoumici da li se on nalazi u zgradi vlade koju je premijer Španije Marijano Rahoj prethodno raspustio.

Španija ulazi danas na potencijalno opasnu teritoriju, pošto će zvanični Madrid početi da uspostavlja direktnu kontrolu nad Katalonijom kao odgovor na jednostrano proglašenje nezavisnosti tog regiona, naveo je ranije danas AFP i dodao da je nejasno da li će smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon danas doći na posao pošto je policija dobila nalog da ga u tome zaustavi.

Katalonski lideri koje je u petak, kako je agencija navela, dramatično otpustila centralna španska vlada, pozvali su na "demokratsko suprotstavljanje" Madridu, što je povećalo strah širom Evrope da bi najgora kriza u Španiji poslednjih decenija mogla da postane još gora.

"Ne možemo da priznamo državni udar protiv Katalonije, niti bilo koju od anti-demokratskih odluka (španske vlade)", napisao je u autorskom tekstu za vikend izdanje neimenovanog katalonskog lista zamenik predsednika regionalne vlade Oriol Žunkeras.

AFP je naveo da je nejasno je da li će Piđdemon i ostatak njegove vlade koja je raspuštena pokušati da danas dođu na posao u kancelarije u Barseloni.

"Videćemo", izjavio je kratko portparol svrgnute regionalne vlade za francusku agenciju.

Ukoliko oni to pokušaju, Madrid će narediti policiji Katalonije da ih zaustavi, a kako je agencija podsetila, centralna vlada je već smenila šefa regionalne policije koji je potom pozvao policajce da budu odani novom šefu.

Rojters je takođe ranije danas naveo da je nejasno da li će poslanici pokušati da uđu u svoje kancelarije i da li će ih regionalna policija Mosos d'Eskvadra sprečiti kao što joj je naređeno.

Oko 200.000 javnih službenika u Kataloniji od sada bi trebalo da primaju direktna naređenja od Madrida.

Njihovo radno vreme počinje u devet časova po lokalnom vremenu, ali je Rojters naveo da je glavna građanska grupa koja stoji iza kampanje za nezavisnost pozvala na široku građansku neposlušnost i pružila detaljne instrukcije za javne službenike.

Kako je britanska agencija navela, ukoliko se oni ne pojave na poslu to će baciti sumnju na strategiju španske vlade da okonča krizu koja traje već mesec dana.

Španski List La Vangardij u nedelju je izvestio da su članovi kabineta katalonske vlade koji su sada pod kontrolom centralne vlade Španije, napustili svoje kancelarije.

Neki od ministara u centralnoj španskoj vladi saopštili je da su ubeđeni da će se javni službenici u Kataloniji povinovati naredbama i podsetli da bi oni koji ne učine tako mogli da izgube posao.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, što je korak bez presedana od kako je pre četiri decenije Španija povratila demokratiju, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar, podseća agencija.

Katalonija, koja ima sopstveni jezik i drugačiju kulturu, čini oko 16 odsto populacije Španije i raspolaže petinom državne ekonomije.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track