PUĐDEMON NAPUSTIO ŠPANIJU: Smenjeni katalonski lider otišao u Brisel!
Foto: Reuters

otkriveno gde je

PUĐDEMON NAPUSTIO ŠPANIJU: Smenjeni katalonski lider otišao u Brisel!

Planeta -

Zvaničnici španske vlade potvrdili su da je smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon otputovao u Brisel.

Ova vest je objavljena nakon što su tokom prepodneva svetske agencije postavljale pitanje gde se Puđdemon nalazi. Puđemon je jutros ostavio na Instagramu fotografiju dvorišta zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni.

Bon dia ?

Објава коју дели Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) дана

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju stavio je i komentar na katalonskom "dobro jutro" i smajli, što je mnoge ostavilo u nedoumici da li se on nalazi u zgradi vlade koju je premijer Španije Marijano Rahoj prethodno raspustio.

Nešto kasnije, državni tužilac Španije Hose Manuel Maza je zatražio da se podignu optužnice za pobunu i podsticanje na pobunu protiv lidera Katalonije zbog pokušaja odvajanja tog regiona od Španije, za šta su predviđene višegodišnje kazne zatvora.

Navodi se da je Maza zatražio i podizanje optužnica zbog pronevere fondova. Rojters navodi da se sada, prema španskom pravosudnom sistemu, zahtev tužioca upućuje sudiji na razmatranje. Navodi se da je Maza zatražio od sudije da pozove na svedočenje secesionističke lidere.

Maza je zatražio optužnice protiv članova smenjene katalonske vlade i vodećih ljudi regionalnog parlamenta koja je dozvolila glasanje o nezavisnosti koje je obavljeno proslsog petka. Navodi se da su za krivična dela za koje se optužuju katalonski lideri predviđena kazne od 30, 15 i šest godina zatvora.

Navodi se da je Maza rekao da će od sudija tražiti da se protiv katalonskih zvaničnika primene preventivne mere, ali nije naveo da li po time misli na njihovo trenutno hapšenje i slanje u zatvor do početka suđenja.

Istovremeno, svetski mediji pišu da se supruga smenjenog katalonskog lidera, Marsela Topor, uoči proglašenja nezavisnosti Katalonije, vratila se u svoju rodnu Rumuniju sa njihovo dvoje dece.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track