OGLASILI SE GIGANTI FEJSBUK I TVITER: Od svih sadržaja o izborima u SAD, ruski postovi su činili manje od jednog procenta!
Foto: Reuters

NEZNATAN UTICAJ NA TRAMPOVU PREDSEDNIČKU KAMPANJU

OGLASILI SE GIGANTI FEJSBUK I TVITER: Od svih sadržaja o izborima u SAD, ruski postovi su činili manje od jednog procenta!

Planeta -

Već mesecima se u američkim medijima se može čuti kako je Rusija imala presudnu ulogu u pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima.

Mediji su optužili Rusiju da je podržavala Trampa prilikom njegove predizborne kampanje putem društvenih mreža, ali nikakvi dokazi i dalje nisu predočeni javnosti.

U međuvremenu, oglasili su se giganti Fejsbuk i Tviter koji su pripremili svoja svedočenja. Ističe se da su na tim društvenim mrežama postovi koji su imali veze sa Rusijom činili manje od 1 procenta svih postova o izborima.

Oko 80.000 postova koji su se bavili američkim izborima objavili su ruski sajtovi i to u periodu od dve godine, navodi se.

Iako se radi o jednom u 23.000 postova, Kolin Streč, jedan čelnika Fejsbuka je naglasio da se radi o "novoj pretnji". On je rekao da su postovi kreirani na lažnim nalozima i da su zbog toga neprihvatljivi.

On će svedočiti da su postovi "otvorili novo bojno polje za našu kompaniju, industriju i društvo". Oko 126 miliona Amerikanaca je na društvenim mrežama tokom dve godine videlo uvredljiv sadržaj, dodao je.

Sa druge strane, Tviter u izveštaju kaže da je ušao u trag 2.752 naloga koji su povezani sa Rusijom. 1,4 miliona tvitova koji su došli sa ruske strane čine 0,74 procenata ukupnog broja tvitova koji su se bavili američki izborima.

Tviter je nedavno zabranio sve reklame ruskih medija RT i Sputnjika.

Komentarišući izveštaj kompanije "Gugl" da RT nije kršio pravila platforme "Jutjub", glavna urednica te televizije Margarita Simonjan je izjavila da to predstavlja QED, odnosno da je to nešto što je trebalo dokazati.

"Kao što su nas učili u školi - nešto što je trebalo dokazati“, rekla je ona.

QED je skraćenica latinskog izraza "quod erat demonstrandum" - doslovno "što je trebalo dokazati", a ta skraćenica se obično koristi da naznači da je nešto definitivno dokazano.

Prethodno se oglasio "Gugl" koji je saopštio da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti ruskih državnih medija, uključujući i televiziju RT, prilikom korišćenja platforme "Jutjub".

Rusija je više puta negirala da je imala bilo kakvog uticaja na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Zvaničnici Gugla, Fejsbuka i Tvitera trebalo bi da se pojave kao svedoci pred panelom senata Komisije za pravosuđe o terorizmu i kriminalu u sredu.

Kurir.rs/RT/Sputnjik Srbija Foto: Reuters/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track