(VIDEO) OTKRIVENA MISTERIOZNA RUPA U VELIKOM KORALNOM GREBENU: Šokiralo ih je ono što su pronašli kada su zaronili!
Foto: Printscreen Instagram

čudo prirode

(VIDEO) OTKRIVENA MISTERIOZNA RUPA U VELIKOM KORALNOM GREBENU: Šokiralo ih je ono što su pronašli kada su zaronili!

Planeta -

Koralni grebeni su kompleksni morski ekosistemi. Oni su zajednica živih bića koja se sastoji od biljaka i životinja, poput crva, školjki, sunđera, rakova... Koralni grebeni imaju značajnu ulogu kao “odgajališta” za potomke riba koje naseljavaju otvorena mora.

Koralno strvo nastaje kroz dugotrajne promene nivoa vode. Budući da koralni greben može da raste samo do morske površine, kasnijim spuštanjem nivoa vode ili izdizanjem dna nastaje jedan ili više ostrva, obično u obliku atola.

Ovih dana, naučnici su otkrili misterioznu rupu u Velikom koralnom grebenu, a iznenađeni su onim što su u njoj pronašli. Kada su zaronili 20 metara duboko u rupu koja je pronađena na jednom od najmanje istraženih australijskih prirodnih čuda pronašli su zadivljujući, zdrav, koral.

Ovo je prava retkost s obzirom na to da greben trpi snažno izbeljivanje korala zbog kojega su skloniji propadanju i uginuću. Pregled više od 500 koralnih grebena od Kernsa u Australiji do Papue Nove Gvineje pre godinu i po dana otkrio je kako je “skoro bez izuzetka svaki greben pokazao visok stepen izbeljivanja od obronka grebena do njegovog vrha”.

Biolog Džoni Gaskel otkrio je kako je istražio najmanje istraživanu lokaciju ikada. Otkrio je kako u u plavu rupu koja se nalazi u Velikom koralnom grebenu 200 kilometara od ostrva Dejdrima zaronio u plavu rupu.

”Vredelo je putovati deset sati do plave rupe. Na dubinu od 20 metara smo zaronili i pronašli zdrave kolonije korala”, objavio je na Instagramu Gaskel svoje otkriće.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto printscreen Instrafram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DUHOVI GA IZVLAČE IZ KREVETA! Jezivi snimak dokazuje da postoje natprirodna bića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track