(VIDEO) OVAJ GRAD JE NAJSMRTONOSNIJI U SAD: Preoteo titulu Čikagu, a nalazi se u Trampovom komšiluku!
Foto: AP

statistika

(VIDEO) OVAJ GRAD JE NAJSMRTONOSNIJI U SAD: Preoteo titulu Čikagu, a nalazi se u Trampovom komšiluku!

Planeta -

Samo u 2017. godini u gradu od 600.000 stanovnika zabeleženo je 297 ubistava. Ne, nije reč o nekom gradu u Nigeriji, Indiji ili Brazilu. Takva grozna statistika nije zabežena ni u gradovima u ratnoj zoni...

Ovo su brojke iz Baltimora, grada koji se nalazi samo 75 kilometara od Bele kuće, gotovo u samom komšiluku rezidencije predsednika Donalda Trampa.

Sva surovost Baltimora 'proslavila' se širom sveta zahvaljujući fantastičnoj TV seriji 'Žica' koja se bavila uobičajenom problematikom - ubistvima, drogom, korupcijom na svim mogućim nivoima, katastrofalnim školstvom.

Zahvaljujući tvitovima Donalda Trampa većina Amerikanaca smatra da je najopasniji grad u SAD-u Čikago. Međutim, ako se gleda broj ubistava po glavi stanovnika, Čikago debelo zaostaje za Baltimorom, piše Gardian.

Još jedn poređenje dovoljno govori što se tamo događa - u Baltimoru se ove godine dogodilo 297 ubistava, više nego u celom Njujorku. A Njuork ima 8,5 miliona ljudi, a Baltimor tek 614.000...

Stručnjaci smatraju da će opasni lučki grad ove godine srušiti rekord po broju ubistava iz 1993. godine. Tada je policija zabilježila 353 ubistva. Statistika otkriva da je više od 90 odsto ubenih crne rase, a većina je povezana sa drogom.

Nažalost, situacija je toliko eskalirala da problemi sa drogom nisu jedini. Na primer, u junu je ubijena žena pred očima svoje dece zbog ukradenog bicikla, a nekoliko dana kasnije u kući na istoku grada pronađen je zaklani 97-godišnjak. Nekoliko nedelja ranije ubijen je Dion Smit, mlađi brat portparola baltimorske policije.

"Dosta mi je više heštegova, poruka 'Počivaj u miru' i glupih majica. Vreme da se pokrenemo i zaustavimo to nasilje. Sve je na nama, pogotovo običnim ljudima iz ulice. Vreme je da se kaže 'dosta' ", rekao je portparol TJ Smith nakon što su mu ubili brata.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track