ALBANSKA MAFIJA UBIJA PO GRČKOJ: Dva Albanca optužena za smaknuće advokata, a po nalogu trojice zemljaka iz zatvora
Foto: Novak Lukovac

težak kriminal

ALBANSKA MAFIJA UBIJA PO GRČKOJ: Dva Albanca optužena za smaknuće advokata, a po nalogu trojice zemljaka iz zatvora

Planeta -

Optužnica za ubistvo s predumišljajem danas je podignuta protiv dva državljanina Albanije, od kojih je jedan uhapšen, a drugi je u bekstvu, osumnjičenih da su pištoljima pre dvadesetak dana iz osvete ubilu poznatog grčkog krivičnog advokata u njegovoj kancelariji u Atini.

Po nalazima iz istrage, ubistvo advokata su naručila trojica državljana Albanije koja su u grčkom zatvoru. Oni su osuđeni zbog pokušaja iznude novca od jednog privrednika koji je takođe osuđen, i u istom je zatvoru, a njegov branilac je bio ubijeni advokat.

Po današnjem saopštenju policije, 32-godišnji Albanac, uhapšen u Patri, na zapadu Grčke, izdržavao je zbog krađe kaznu od šest godina zatvora u Grčkoj, i nije se vratio na izdržavanje kazne posle odsustva na koje je letos pušten.

Hladnokrvno ubistvo 52-godišnjeg advokata Mihalisa Zafiropulosa od strane dvojice ljudi koji su 12. oktobra kasno popodne, pretvarajući se da su klijenti, ušli u njegovu kancelariju u najstrožem centru Atine, gde su mnogobrojne čuvane ustanove i stanovi zvaničnika, izazvalo je šok u Grčkoj, gde je ta vrsta mafijaške aktivnosti retka.

Ubijeni advokat je sin Epaminondasa Zafiropulosa, uticajnog bivšeg predsednika Advokatske komore Atine 1980-ih godina i poslanika sada vodeće opozione partije, konzervativne Nove demokratije.

Mihalis Zafiropulos je proteklih godina zastupao mnoge optužene za korupciju i, kao i njegov otac, bio uticajan član Atinske komore advokata.

Premijer Aleksis Cipras je zatražio da se "što je pre moguće" istraži taj "grozan slučaj" ubistva.

Kirijakos Micotakis, predsednik Nove demokratije je izrazio "gnušanje" zbog ubistva istaknutog člana svoje partije, koga je smatrao "dragim prijateljem".

U znak žalosti i protesta zbog ubistva Zafiropulosa, Advokatska komora Atine je polovinom oktobra na nedelju dana obustavila sve aktivnosti advokata u glavnom gradu Grčke.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Novak Lukovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track