PUĐDEMON SE OGLASIO ZBOG HAPŠENJA KOLEGA: Zahtevam oslobađanje ministara i potpredsednika
Foto: Reuters

Ima zahteve

PUĐDEMON SE OGLASIO ZBOG HAPŠENJA KOLEGA: Zahtevam oslobađanje ministara i potpredsednika

Planeta -

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon "zahtevao" je danas da članovi njegove raspuštene vlade budu oslobođeni.

"Zahtevam oslobađanje ministara i potpredsednika", poručio je Puđdemon u saopštenju koje je snimio sa nepoznate lokacije u Belgiji, a koje se emitovalo na katalonskoj televiziji, prenosi AFP.

Među osam uhapšenih nalazi se i Puđdemonov zamenik Oriol Žunkeras.

Kako je preneo AP, Puđdemon je hapšenja osam smenjenih ministara iz bivše katalonske vlade okarakterisao kao "ozbiljnu grešku". U obraćanju koje je danas prenosio javni servis Katalonije TV3, Puđdemon je pozvao Katalonce da protestuju protiv španskih vlasti "bez nasilja, mirno i sa poštovanjem svačijeg mišljenja".

Puđdemon je zajedno sa nekoliko članova svog kabineta i dalje u Briselu gde, prema njegovim rečima, oni traže "sigurnost i slobodu" dok sudije u Španiji vode istražni postupak protiv njih zbog borbe za odvajanje Katalonije.

"Bes sa kojim je španska vlada napala lepu evropsku naciju je nečuven i preti svima nama", rekao je Puđdemon i dodao da nezavisnost Katalonije "nije više unutrašnje pitanje" Španije.

Kako je prethodno izvestio AP, španski sud odredio je danas pritvor bez mogućnosti kaucije za smenjenog katalonskog potpredsednika vlade Oriola Žunkerasa i sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije, a kao odgovor na to u severoistočnoj pokrajini su počela okupljanja pred najavljene masovne proteste.

Na sudu u Madridu danas je saslušano devet bivših članova vlade, nakon čega je državno tužilaštvo za njih osam zatražilo pritvaranje, prenosi AP.

Sudija Karmen Lamela je to prihvatila dopustivši samo jednom bivšem ministru plaćanje kaucije od 50.000 evra kako bi izbegao pritvor.

Pritvoreni ministri optuženi su za pobunu protiv Španije, neposlušnost i koričćenje novca za organizaciju referenduma i aktivnosti protivnih španskom ustavu.

Rojters je ranije danas izvestio pozivajući se na neimenovani izvor iz španskog Vrhovnog suda suda, da će najverovatnije taj sud sutra izdati evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera.

Kako navodi agencija, još se čeka odluka da li će biti zatraženo njihovo izručenje. Upitan da li će se Puđdemon predati ukoliko bude izdat nalog za hapšenje, njegov advokat Pol Bekert rekao je za AP "sigurno. U suprotnom će policija doći po njega".

On je istakao da Puđemon namerava da sarađuje sa belgijskom policijom.

Kako je agenicja izvestila, vest o pritvaranju osam ministara naišla je na osude u Kataloniji gde su najavljeni protesti na ulicama.

"Nedopustivo je da zatvaraju legitimno izabranu vladu. Zbog toga počinjemo sa nedeljom mirnih i građanskih akcija širom zemlje koje će završiti velikim okupljanjem u nedelju 12. novembra", poručila je putem Tvitera aktivistička katalonska organizacija Omnium Kultural.

Okupljanja su već počela ispred gradskih sudova.

Još od ranije u pritvoru pored Madrida nalaze se dvojica aktivista, vođa Omnium Kultural-a i vođa organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC) optužene za organizovanje stanovnika u sprečavanju ulaska policije na biračka mesta za vreme referenduma 1. novembra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track