ŠTA SE KRIJE IZA ODLASKA U BELGIJU: Puđdemon hoće da formira katalonsku vladu u egzilu?
Foto: Reuters, Foto: Reuters

TO BI ZNAČILO PRODUBLJIVANJE SUKOBA

ŠTA SE KRIJE IZA ODLASKA U BELGIJU: Puđdemon hoće da formira katalonsku vladu u egzilu?

Planeta -

Kako se lider Katalonije Karles Puđdemon uputio u Belgiju u nadi da će tamo naći utočište, brojni analitičari smatraju da je to bio dobar potez, jer će iz slobodnog Brisela i dalje moći da se bori za nezavisnost pokrajine.

Naime, ovako tumačeći stvari, bivši predsednik Katalonije i njegova četiri bivša ministra su pobegla u Belgiju i stvorili neku vrstu vlade u egzilu, koja bi opet mogla da upali plamen separatističkog otpora Madridu.

Ipak, Puđdemon i njegovi saradnici bi mogli na kraju da završe i u zatvoru, ali se sve čini da će sukob da potraje i da se on neće dobrovoljno predati vlastima u Madridu.

Pobornici nezavisnosti Katalonije imaju jasan stav o tome da treba ići dalje.

“Važna stvar je pokazati autoritarni i represivni stav španske vlade protiv nas. Mi smo svi kao Mahatma Gandi i iskoristićemo svaku demokratsku priliku da bismo potvrdili naš ustanak. Nama se ne žuri”, piše novinarka Frančesca Ferares, vatrena zagovornica otcepljenja Katalonije.

“Sada se osećaju jakim. Ali istraživanja pokazuju da što madridske vlasti više sprovode agresivna dela protiv katalonske autonomije, broj umerenih Katalonaca u korist otcepljenja ubrzano raste“, navedeno je u jednom članku italijanske La republike.

foto: Reuters

To je činjenica koje je svestan i Madrid, koji na sve načine treba da izbegava da daje povod za ovakve priče, bile one lažne ili istinite.

Ako se sukob nastavi, katalonsko otcepljenje neće biti nerealna težnja avanturističkih promotera nezavisnosti, nego težnja cele regije.

foto: Reuters

Ono što se događa u Španiji je više od političke krize, jer se za svaku isključivo političku krizu može pronaći političko rešenje. No, ovde raste nepoverenje između dve nepomirljive snage.

Rastući talas separatizma je bio primetan u Đironi, na utakmici protiv Real Madrida. Đirona nije samo uporište nezavisnosti, nego i grad u kome je Puđdemon kao gradonačelnik započeo političku karijeru.

Nadati se da će katalonski kriza biti rešena begom Puđdemona i hapšenjem nekih članova pokreta za nezavisnost je iluzija i trenutno su sve opcije još uvek otvorene.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track