ČEŠKI PREDSEDNIK NE PRIZNAJE KOSOVO: Nisam poslao ambasadora u Prištinu i tamo ga neće ni biti!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

OSTAJE PRI SVOM STAVU

ČEŠKI PREDSEDNIK NE PRIZNAJE KOSOVO: Nisam poslao ambasadora u Prištinu i tamo ga neće ni biti!

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman izjasnio se odlučno protiv nezavisnosti Katalonije zato što bi otvorila Pandorinu kutiju i pokrenula lančanu reakciju, a podsetio je i na svoj stav o Kosovu.

"Danas Katalonija, sutra Severna Italija, prekosutra Škotska, posle Baskija jer ETA bi takođe htela. Naredne sedmice Moravska, u Slovačkoj južna Slovačka... Kipar je time već pogođen a to bi problem samo ovekovečilo. Ne. Čim pokrenete tu lančanu reakciju, nikada se nećete zaustaviti", kazao je Zeman.

Češki predsednik naglasio je da je kategorični protivnik samostalnosti evropskih regiona jer se time otvara Pandorina kutija a podsetio je da je sadašnji referendum u Kataloniji i proglašenje nezavisnosti sprovedeno u suprotnosti sa Ustavom Španije.

"Podseća me to na puč generala u Turskoj koji je takođe bio neprofesionalan. Puč kao puč. Jedan vojni, drugi civilni", kazao je Zeman.

Predsednik Zeman upozoravao je prošlog meseca povodom referenduma u Kataloniji da se međunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima, kada je prihvatila kršenje teritorijalnog integriteta Srbije kada se otcepilo Kosovo a istu stvar na Krimu nazvala nelegalnom aneksijom od strane Rusije.

"Ja sam tada kritikovao otcepljenje Kosova. Smatram da je to flagrantno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN koja je, ako se još sećate, garantovala teritorijalni integritet Srbije zajedno sa Kosovom. Nažalost, desilo se nešto što se zove meriti dvostrukim aršinom, tzv. dupli standardi. Kada je referendum na Krimu onda je to nezakonita aneksija, kada se osamostali Kosovo onda je sve u redu", kazao je Zeman.

Češki predsednik je rekao tada da ono što on može da učini jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora.

"Ja kao predsednik sam reagovao tako da ne imenujem našeg ambasadora u Prištini. Zato što ga ja ne imenujem onda ga jednostavno tamo neće biti. I ne primam kosovskog otpravnika poslova kada primam strane ambasadore", kazao je Zeman.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track