(VIDEO) DEMOKRATE PRIZNALE NAMEŠTALJKU: Gazili smo Hilarine protivnike da bi ona postala kandidat za predsednika
Foto: Reuters

Izdali je partijski drugovi

(VIDEO) DEMOKRATE PRIZNALE NAMEŠTALJKU: Gazili smo Hilarine protivnike da bi ona postala kandidat za predsednika

Planeta -

Senatorka iz redova Demokrata je bez oklevanja novinaru CNN-a Džejku Taperu kazala da se činilo sve da Hilari Klinton bude favorizovana na štetu partijskog kolege i senatora države Vermont, Bernija Sandersa

Američka senatorka iz redova Demokrata Elizabet Voren veruje da je nominacija Hilari Klinton za kandidatkinju Demokratske partije na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD bila nameštena, prenosi CNN.

Vorenova je, bez oklevanja, novinaru te kuće Džejku Taperu, u intervjuu ovog četvrtka, kazala da se radilo apsolutno sve da Hilari bude favorizovana na štetu partijskog kolege i senatora države Vermont, Bernija Sandersa.

"Danas smo saznali od bivše predsedavajuće Demokratskim nacionalnim komitetom (DNC) Donom Brazil da je izbor 'štelovan' u korist Hilari Klinton, čiji su članovi štaba sklopili sporazum da kontrolišu svakodnevne radnje u DNC-u", kazao je Taper i pojasnio da je štab Klintonove imao posebne nadležnosti nad specifičnim granama DNC-a koje se odnose na strategiju i zapošljavanje osoblja, navodeći da je sporazum bio sklopljen i u avgustu 2015. godine, mesecima pre nego je što je Klintonova uopšte osvojila nominaciju.

"Ali, ono što mi sad moramo da uradimo kao Demokrate, je da ovu partiju pozovemo na odgovornost", ističe ona.

Predstavnica Demokrata iz države Masačusets se smatra mogućom kandidatkinjom za izbore 2020. godine i nadalje.

Taper ju je potom pitao da li deli uverenje da je kandidatura nameštena u korist Klintonove, na šta je Liz Voren odgovorila potvrdno.

Pitanje nameštanja kandidature u korist Klintonove izbilo je u javnost nakon što su odlomci iz knjige Done Brazil objavljeni ove nedelje, gde su objavljeni finansijski problemi DNC-a tokom izbora i uloga koju je štab Klintonove imao u pomaganju finansijskog oporavka.

"Debi (Vaserman Šulc) nije bila dobra menadžerka", napisala je Brazil u odlomcima koji su objavljeni u "Politiku" u četvrtak.

"Nije bila naročito zainteresovana za vođenje partije - prepustila je štabu Klintonove u Bruklinu da rade šta im je volja, samo kako ne bi mogla da se suoči sa čelnicima partije i kaže im koliko je situacija zapravo loša", stoji u knjizi.

(Kurir.rs/Vijesti.me)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track