(VIDEO) ČETVORONOŽNI KOSMONAUT: Na današnji dan, pre 60 godina Lajka je nepovratno otišla u svemir, a evo zašto su izabrali baš nju
Foto: životinje.rs

Lavež u svemiru

(VIDEO) ČETVORONOŽNI KOSMONAUT: Na današnji dan, pre 60 godina Lajka je nepovratno otišla u svemir, a evo zašto su izabrali baš nju

Planeta -

"Zamolila sam je da mi oprosti, pomazila je poslednji put i zaplakala", kaže 90-godišnja ruska biološkinja Adilja Kotovska, prisećajući se dana kada je mešanka Lajka postala prva životinja u svemiru.

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2 pre 60 godina, 3. decembra 1957. Samo mesec dana ranije SSSR je u svemir poslao prvi satelit sa Zemlje, Sputnjik 1.

Lajka je u letelici preživela nekoliko sati, obletevši Zemlju pre toga devet puta.

"Tih devet kruženja oko Zemlje učinilo je Lajku prvim svetskim kosmonautom. Žrtvovana je radi uspeha budućih svemirskih misija", kaže Kotovska, ponosna na svoju pionirsku ulogu u radu s prvim životinjama u svemiru.

Lajkino putovanje je za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova bila još jedna pobeda u svemirskoj trci s Amerikancima.

U odlično tempiranom propagandnom poduhvatu, lansiranje Lajke zbilo se četiri dana pre 40. godišnjice proslave Oktobarske revolucije.

"Nekoliko pasa pre Lajke je bilo lansirano na kratke podorbitalne letove koji su trajali nekoliko minuta kako bi se proverilo može li da se preživi u bestežinskom stanju", rekla je Kotovska.

Da bi se psi prilagodili putovanju u kapsuli dugoj samo 80 centimetara, Kotovska ih je postupno premeštala u sve manje kaveze.

Pseći kandidati provodili su vreme u centrifugi, simulatoru gravitacionih sila koje se stvore u trenutku lansiranja, a izlagali su ih i sličnim nivoima buke.

Lajka je bila mešanka, pronađena na ulici u Moskvi, stara oko tri godine i teška šest kilograma.

Let bez povratka

"Birali smo samo ženke jer one ne treba da dižu nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih je bilo više i bile su manje zahtevne", kaže Kotovska.

Psi su zbog publiciteta trebalo da budu fotogenični i davala su im se pamtljiva imena. Lajkino ime, naravno, dolazi od 'lajanja'. Ona je izabrana za prvi let jer je bila pametna i poslušna.

"Naravno da smo znali da će uginuti na letu jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo nazad", rekla je Kotovska.

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 ujutro po moskovskom vremenu iz Kazahstana, mesta na kojem će se kasnije razviti kosmodrom Bajkonur.

"Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tokom lansiranja Lajkino srce se jako ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu", priča Kotovska.

Iznenada, tokom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je da raste i dosegla je 40 stepeni Celzijusa. Izolacija od Sunčevih zraka nije bila dovoljno dobra. Naučnici su se nadali da bi Lajka mogla da preživi osam do deset dana, ali uginula je od dehidracije posle nekoliko sati.

Sovjetski radio je bez obzira na to danima izveštavao da je Lajka dobro. Službena verzija glasila je da je Lajka uginula od otrova koji joj je podmetnut u hranu da bi se poštedela bolne smrti pri povratku u Zemljinu atmosferu. Moskva je te izmišljotine držala još godinama.

Satelit s Lajkinim ostacima izgoreo je u atmosferi pet meseci kasnije, 14. aprila 1958., negde iznad Antila.

Jedan od vodećih naučnika koji je radio na toj misiji, Oleg Gazenko, na pres konferenciji 90-ih godina, izrazio je žaljenje zbog Lajkine smrti.

"Što više vremena prolazi, više mi je žao. Nije trebalo to da uradimo. Od tog leta nismo naučili dovoljno da bismo opravdali smrt psa."

Prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mešanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u avgustu 1960.

Uspeh te misije uverio je sovjetske vlasti da krenu u najriskantniju misiju - slanje prvog čovjeka u svemir. U aprilu 1961., tri i po godine posle Lajke, to je postao Juri Gagarin.

(Kurir.rs/index.hr)

(YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

BEZDUŠNI DŽELAT! Ono što osa može da uradi jadnoj pčeli je zapanjujuće!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track