KINEZ PLATIO SKORO 9.000 EVRA ZA GUTLJAJ VISKIJA: A onda se žestoko pokajao kada je saznao šta su mu uvalili
Foto: AP

MISLIO JE DA JE PROBAO DEO ISTORIJE

KINEZ PLATIO SKORO 9.000 EVRA ZA GUTLJAJ VISKIJA: A onda se žestoko pokajao kada je saznao šta su mu uvalili

Planeta -

Žang Vei, 36-godišnji pisac iz Pekinga koji se obogatio na internetu, u julu ove godine boravio je u luksuznom hotelu u švajcarskom Sent Moricu, gde je u baru čašu viskija od svega 20 mililitara platio nešto manje od 10.000 švajcarskih franaka (oko 8.600 evra).

Nakon što je vest o neverovatnoj ceni ovog popularnog škotskog alkoholnog pića završila u brojnim medijima, stručnjaci su posumnjali u verodostojnost dotičnog viskija - ispostavilo se kako su bili u pravu. Naime, eksperti su na objavljenim fotografijama uočili nepravilnosti na čepu od plute i etiketi sa sporne flaše iz koje su Kinezu točili alkohol.

Sumnjivi viski odmah je poslat na analizu u škotski Dunfermline. Posebnim testom utvrđeno je kako je alkoholno piće proizvedeno u razdoblju od 1970. do 1972. godine, iako se u švajcarskom hotelu prezentovalo i prodavalo kao mnogo starije. Dodatni testovi takođe su pokazali kako viski nije ni "čist" - u njemu su pronašli 60 odsto slada i 40 odsto žitarica, a flaša je ujedno ocenjena kao "potpuno bezvredna za bilo kojeg ozbiljnog kolekcionara".

Kineski bogataš Žang Vei tvrdi kako su mu viski natočili iz tek otvorene flaše koja navodno datira iz 1878. godine. Takva bi, kad bi bila reč o istinitoj informaciji, danas na tržištu koštala oko 300.000 švajcarskih franaka.

"Nismo imali pojma da su i flaša i piće lažni. Moj otac kupio je taj viski pre 25 godina kad je radio kao menadžer hotela. Naš uvaženi gost iz Kine silno je hteo da proba baš to piće, iako ono nije bilo na prodaju. Pozvao sam oca, koji je zaključio da takvog kupca nećemo imati još barem 20 godina i tada smo odlučili da otvorimo flašu", izjavio je menadžer hotela Sandro Bernaskoni.

Čim je saznao za prevaru, lično se izvinio gospodinu Žangu i vratio mu sav novac koji je kineski pisac izdvojio za piće. Ta cena trenutno je svetski rekord kad je u pitanju plaćanje jedne jedine čašice škotskog viskija.

"Bio je dobrog ukusa. Na kraju krajeva, probao sam istoriju, a za to se isplatilo dati novac", napisao je kineski bogataš na svom blogu pre nego što je saznao da je njegov viski zapravo "teški lažnjak".

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Lizni ga, bejbi! Mislila je da je sladoled, a on joj je uvalio...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja