ŠPANIJA NE POPUŠTA: Izdat evropski nalog za hapšenje Puđdemona
Foto: Fonet AP

on bi na izbore

ŠPANIJA NE POPUŠTA: Izdat evropski nalog za hapšenje Puđdemona

Planeta -

Sud u Španiji je izdao evropski nalog za hapšenje katalonskog lidera Karlesa Puđdemona i četiri člana njegove smenjene regionalne vlade koji su odbili da dođu na saslušanje zakazano u četvrtak u Madridu.

Puđdemon tvrdi da neće bežati od pravde i da želi da učestvuje na katalonskim izborima 21. decembra.

"Ićiću pred sud, pred pravi sud. Rekao sam svojim advokatima da prenesu belgijskim sudskim vlastima da sam potpuno spreman da sarađujem", rekao je na francuskom svrgnuti katalonski predsednik u ekskluzivnom intervjuu za belgijsku javnu televiziju RTBF.

Kako prenosi agencija Frans pres, on je rekao da je špansko sudstvo "očigledno politizovano". Prema navodima novinara RTBF-a Puđdemon je takođe izrazio želju da učestvuje na prevremenim izborima zakazanim za 21. decembar.

"Spreman sam da budem kandidat" na tim izborima, rekao je on i dodao da može da vodi kampanju bilo gde jer "se nalazimo u globalizovanom svetu", prenosi agencija AP.

On je rekao da želi da ti izbori prođu uz "najbolje moguće uslove" i da ti izbori neće biti "neutralni, nezavisni i normalni sa vladom u zatvoru".

Belgijsko pravosuđe saopštilo je večeras da će razmotriti evropski nalog za hapšenje Puđdemona koji se nalazi u Briselu, navelo je tužilaštvo i potvrdilo prijem poternice.

"To ćemo razmotriti, potom će to biti predato istražnom sudiji", rekao je Frans presu portparol belgijskog saveznog tužilaštva Erik van der Sijpt.

Kurir.rs/Beta/Sputnjik

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track