MEDIJI O KATALONSKOJ KRIZI: Lisice na ruke pa pred glasačke kutije
Foto: EPA

analiza

MEDIJI O KATALONSKOJ KRIZI: Lisice na ruke pa pred glasačke kutije

Planeta -

Iako pljušte osude bekstva smenjenog katalonskog vođe Karlesa Puđdemona iz Španije, koga je istorijski španski političar Felipe Gonsales nazvao "običnom kukavicom", mediji i u Španiji i drugde u EU ocenjuju da su hapšenje smenjenih katalonskih ministara i evropska poternica za Puđdemonom, "dašak novog vetra u ispražnjenim jedrima" pristalica otcepljenja Katalonije.

Uhapšeni katalonski političari po zakonu mogu da se iz zatvora kandiduju za vanredne izbore u Kataloniji, zakazane za 21. decembar, koji bi trebalo da preokrenu sukob ka političkom rešenju u Španiji.

Ali, može li situacija u kojoj "Puđdemon izlazi s lisicama na rukama pred glasačku kutiju" - kako se primećuje, dovesti do smirivanja i političkog, demokratskog rešenja zasad čeonog sukoba centralne vlasti u Madridu s kršiteljima španskog ustava u Kataloniji? Jer oni, naprotiv, tvrde da španska vlada nezakonito hapsi demokratski izabranu katalonsku vladu, ali istovremeno prihvataju izlazak na izbore koje je ona najavila.

Mnogi mediji i analitičari u Madridu, Barseloni i glavnim gradovima EU smatraju da se kriza samo može zaoštriti ako ne bude direktnih pregovora centralne španske vlade i katalonskih separatista, kao i političkih snaga u Kataloniji koje su za širu autonomiju bez otcepljenja, tako da će izbori 21. decembra biti u krajnje zategnutoj, možda i nasilnoj situaciji.

Tračak nade se pojavio najavom da će se verovatno s novom političkom grupacijom kandidovati bivši ministar ekonomije u Puđdemonovoj vladi, ugledni katalonski političar Santa Vila koji je regionalnu vladu napustio jer se protivio jednostranom proglašenju nezavisnosti. On je od španskog premijera Marijana Rahoja istovremeno tražio da uđe u pregovore "jer se kriza može rešiti jedino političkim putem".

Vila, za koga se smatralo da može da zameni Puđdemona na čelu doskora vladajuće katalonske stranke PDeCat, po nalogu španskog suda najpre je uhapšen, ali i jedini pušten iz pritvora, doduše uz kauciju. Belgijske vlasti su stavile do znanja da je poternica od suda u Madridu za Puđdemonom, koji je iz Brisela poručio da ne priznaje španski sud, ali hoće na izbore, "čisto pitanje za pravosuđe, a ne za izvršnu vlast" i Belgije i Španije.

Španski list "Pais" ocenjuje da je situacija utoliko teža što "ništa ne vodi pregovorima, već, naprotiv, nijedna od strane ne isključuje drugo rešenje osim uništenja protivnika". List smatra da je utoliko gore što je na jednoj strani korupcijom uzdrmana centralna vlada koja brani Ustav, a u španskom parlamentu je slabo stojeća, dok su na drugoj strani katalonski seraratisti koji su skliznuli u ekstreizam "boljševičkog tipa".

Bivši socijalistički vođa i premijer Felipe Gonsales je oštro zamerio centralnoj vlasti što nije ranije ponudila Kataloniji veću autonomiju koja je ranije umanjena, i time sprečila veliku krizu. Gonsales je takođe oštro žigosao Puđdemonovo bekstvo u Belgiju kao "kukavičluk kojim je svoje saradnike ostavio ‘pod kopitama konja’…", predočivši da Puđdemonove "iredentističke nacionalističke poruke jako mogu da se podudare s nacionalističkim katastrofama koje smo preživeli u 20.veku".

Premijer Belgije Šarl Mišel je bio takođe primoran da reaguje i snažno je naglasio da s katalonskom krizom njegova vlada nema ništa, a u noj inače većinu imaju flamanske stranke, naklonjene otcepljenju od Belgije, koje su stalno podržavale katalonske separatiste. Institucije i vlade zemalja EU i dalje naglašavaju da je katalonska kriza unutrašnja stvar Španije i da u potpunosti podržavaju poteze Madrida za odbranu španskog ustava i suvereniteta, ugroženih pokušajem katalonske regionalne vlade da protivno Ustavu proglasi nezavisnost tog regiona.

(Kurir.rs/Beta/D.Blagojević)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Slučaj kantrimen! Da li Marko krije ljubavnicu ili nečije dete, pita otac nastradalog Bojana?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track