Najnovije vesti

PRETI MU 30 GODINA ROBIJE: Puđdemon se predao belgijskoj policiji, popodne saslušanje
Foto: Reuters

PALA ODLUKA

PRETI MU 30 GODINA ROBIJE: Puđdemon se predao belgijskoj policiji, popodne saslušanje

Planeta

RISEL - Belgijska državna televizija za region Flandrije VRT javila je da se smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon predao danas tamošnjoj policiji, a belgijski tužilac je izjavio da će oni biti saslušani danas popodne i da će do sutra ujutro sudija odlučiti o njima.

RISEL - Belgijska državna televizija za region Flandrije VRT javila je da se smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon predao danas tamošnjoj policiji.

Zajedno s njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.

Belgijsko Državno tužilaštvo najavilo je da će se tužilac u 14 časova izjasniti u vezi s evropskim nalogom za hapšenje smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdemona i četvoro njegovih bivših ministara. Belgijsko državno tužilaštvo saopštilo je prethodno da razmatra nalog za hapšenje Puđdemona i četiri člana raspuštene regionalne vlade, koji su izdale španske vlasti.

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon izjavio je juče da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje, međutim nije kazao gde se trenutno nalazi. On je to napisao na svom Tviter nalogu na holandskom jeziku, preneo jei AP.

"Spremni smo na punu saradnju sa belgijskim pravosuđem, nakon što je izdat Evropski nalog za hapšenjem od strane Španije", napisao je Puđdemon.

Iako Puđdemon nije precizirao gde se nalazi, pretpostavlja se da je u Belgiji, gde su on i neki članovi katalonske vlade pobegli nakon što ih je španska vlada smenila, pre nedelju dana. Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski lider Karles Puđdemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su prethodno belgijske vlasti.

foto: Reuters

Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Puđdemona, izajvio je belgijski ministar pravosuđa Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje. On je rekao da je evropski nalog za hapšenje "potpuno legalan postupak", preneo je AP. Gens je istakao da za razliku od normalne međunarodne ekstradicije, "izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje (EAV)".

"Sve ide preko direktnih kontakata između pravosudnih organa", rekao je belgijski ministar pravosuđa.

Belgijske vlasti primile su od Španije nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i proučiće ga, pre nego što ga budu predale sudiji, izjavio je sinoć za Rojters federalni tužilac Erik van der Sipt.

"Proučićemo ga, daćemo ga istražnom sudiji možda sutra ili prekosutra", kazao je Van der Sipt.

Španski Nacionalni sud saopštio je prethodno da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Puđdemona i četvoro njegovih bivših ministara. Oni su u Belgiji i optuženi su za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja. Navodi se da je sudija odbio Puđdemonov zahtev za svedočenjem putem video-konferencije iz Belgije.

Sudija Nacionalnog suda Karmen Lamela podnela je zahtev belgijskom tužiocu da privede Puđdemona i četvoro njegovih ministara, i da izda odvojene naloge za potragu i hapšenje kako bi se Evropol upozorio u slučaju da oni pobegnu iz Belgije.

Bivši predsednik katalonske vlade, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smenjena, izjavio je ranije danas da je spreman da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar. Puđdemon je belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF rekao da je spreman da se preda "istinskom pravosuđu (Belgije)", ali ne i španskom, jer su, kako je naveo, španske vlasti ispolitizovane.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...