Najnovije vesti

SVETSKA ELITA U STRAHU! AFERA RAJSKI PAPIRI! Isplivale tajne iz ofšora, basnoslovno bogatstvo imaju TRAMPOVI I PUTINOVI ljudi, kraljica Elizabeta, pevači Madona, Bono Voks...
Foto: Profimedia

PROCURELE INFORMACIJE

SVETSKA ELITA U STRAHU! AFERA RAJSKI PAPIRI! Isplivale tajne iz ofšora, basnoslovno bogatstvo imaju TRAMPOVI I PUTINOVI ljudi, kraljica Elizabeta, pevači Madona, Bono Voks...

Planeta

Najveće svetske kompanije, čelni ljudi država i druga velika imena svetske političke scene, ali i zabave i sporta koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih "rajeva za porez" biće otkrivena ove nedelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, javlja "Gardijan".

Podaci su se pojavili samo nedelju dana posle objave 13.4 miliona datoteka u okviru kojih su obelodanjena globalna okruženja gde cveta zloupotreba poreza, kao i kompleksni, a naizgled površni načini da najbogatije kompanije mogu legalno da zaštite svoj imetak.

Dokumenti su stigli od dva provajdera ofšor servisa i kompanija koja registruje 19 poreskih rajeva pala je pod perom nemačkog "Zidojče Cajtunga", a sve je objavljeno zahvaljujući Internacionalnom konzorcijum istraživačkog novinarstva sa partnerima u koje spadaju i britanski "Gardijan", "Bi-Bi-Si" i "Njujork tajms".

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja najbližih saradnika svetskih lidera – američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su „Nike“ i „Apple“, kao i jednog od osnivača kompanije „Microsoft“. Projekat „Rajski papiri“ otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama. U dokumentima se pojavljuje i jedan aktuelni srpski ministar čije će ime KRIK, koji je istraživao na ovom projektu, da objavi sutra.

Dokumenta su procurila iz dve renomirane agencije za ofšor usluge sa Bermuda i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih poslovnih registara zemalja koje predstavljaju poreske rajeve. U bazi je zastupljena jedna petina najdiskretnijih poreskih rajeva na svetu, među kojima su Antigva i Barbuda, Kukova ostrva i Ostrvo Man.

Najveća otkrića proizašla su iz dokumenata ofšor advokatske firme „Appleby“ i „Asiaciti Trust“-a, porodičnog fonda specijalizovanog za ofšor poslovanje sa sedištem u Singapuru.

Baza od skoro sedam miliona dokumenata iz „Appleby“ i njenih filijala širom sveta uključuje mejlove, ugovore vredne milijardu dolara i izvode iz banaka u vezi sa 25.000 kompanija, fondova i trastova povezanih sa 180 zemalja. Papiri se odnose na period od skoro sedam decenija.

Sedište firme „Appleby“ je na Bermudskim ostrvima, a ima kancelarije i u Hong Kongu, Šangaju, na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Kajmanskim ostrvima i drugim ofšor centrima.

Suprotno dobro očuvanoj stogodišnjoj reputaciji koju je „Appleby“ imao u javnosti, dokumenta prikazuju kompaniju koja je pružala usluge rizičnim klijentima iz Irana, Rusije i Libije, nije prošla vladine revizije i koju je finansijsko regulatorno telo Bermudskih ostrva tajno kaznilo. „Appleby“ nije odgovorio na pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, ali je objavio saopštenje u kom navodi da je analizirao pitanja i da je „zadovoljan jer tu nema dokaza o bilo kakvom zločinu.“

Novi projekat znatno produbljuje otkrića prošlogodišnjih „Panamskih papira“ kada je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje i vođenje ofšor firmi procurilo oko 11 i po miliona dokumenata. Novi podaci rasvetljuju grupu neistraženih ostrvskih rajeva uključujući i neka sa čistijom reputacijom, poput Kajmanskih i Bermudskih ostrva.

Iako je poslovanje preko ofšor destinacija legalno, ove kompanije se, međutim, često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Procurela dokumenta otkrivaju tragove nabavke špijunskih aviona koje su kupili Ujedinjeni Arapski Emirati, firmu za proizvodnju eksploziva na Barbadosu u vlasništvu kanadskog inženjera koji je pokušao da napravi „super pištolj“ za iračkog diktatora Sadama Huseina i bermudske kompanije pokojnog Marsijala Degoljada, uticajnog meksičkog sveštenika i osnivača katoličkog verskog reda Legionari Hrista, čije je nasleđe uprljano tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju dece. Dokumenta otkrivaju i da je Vesli Klark, nekadašnji kandidat za predsednika Demokratske stranke i vrhovni komandant NATO-a u Evropi, bio direktor kompanije za internet klađenje. Pojavljuje se i firma Antanasa Guoge, litvanskog člana Evropskog parlamenta.

Papiri otkrivaju i skrivene veze i poslovanja najbližih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, investicije poznatih muzičkih zvezda Madone i Bona Voksa i poslove svetskih giganata poput „Nike“ „Apple“-a. Među njima je i jedan građanin Srbije, a sumnja se da je u pitanju osoba na visokoj funkciji.

Navodne veze Trampovih saradnika sa Rusijom

Mreža ofšor firmi vodi do Trampovog sekretara za ekonomiju Vilbura Rosa. Prema dokumentima koja su došla u ruke novinara, Ros ima udeo u kompaniji koja je od ruske energetske firme u vlasništvu zeta Vladimira Putina primila više od 68 miliona dolara od 2014. godine.

Dokumenta iz „Appleby“-ja pokazuju da je Ros posredstvom lanca kompanija sa Kajmanskih ostrva održavao finansijski ulog u firmi „Navigator Holdings“ koja se bavi međunarodnim prevozom robe.

Vodeći klijent ove kompanije je i energetska firma „Sibur“ koja je povezana sa Kremljom. Naime, ključni vlasnici kompanije „Sibur“ su Kiril Šamalov, zet ruskog predsednika Vladimira Putina i Genadij Timošenko, milijarder koji se zbog veza sa Putinom našao na listi osoba koje je američka vlada stavila pod sankcije 2014. godine.

Projekat „Rajski papiri“ otkriva ofšor veze više od 12 Trampovih savetnika, članova kabineta i velikih donatora.

(Kurir.rs/Guardian/Krik)

(Foto: Profimedia)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakleni puč u SPS! Šta to Ružić sprema Dačiću?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...