PUĐDEMON SE OGLASIO POSLE PUŠTANJA NA SLOBODU: Španija je nedemokratska zemlja koja je nepravedno zatvorila moje kolege
Foto: Reuters

Uslovno slobodan

PUĐDEMON SE OGLASIO POSLE PUŠTANJA NA SLOBODU: Španija je nedemokratska zemlja koja je nepravedno zatvorila moje kolege

Planeta -

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu.

Puđdemon i ministri pojaviće se pred sudom u Briselu 17. novembra u 14.00 po lokalnom vremenu, javlja AFP, pozivajući se na neimenovani izvor.

Ranije danas, Puđdemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je „nepravedno“ stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navodi francuska agencija.

„Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi“, napisao je Puđdemon na Tviteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Puđdemon je sa saradnicima doputovao u Brisel pre nedelju dana, nakon što je Španija smenila katalonsku izvršnu vlast u uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika Madrid je u petak izdao evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! I srpski političari u “Rajskim papirima”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track