OVA GODINA JE MEĐU 3 NAJTOPLIJE: Biće sve gore ako se ne deluje sad i odmah, upozoravaju meteorolozi!
Foto: Zorana Jevtić

trenutak istine

OVA GODINA JE MEĐU 3 NAJTOPLIJE: Biće sve gore ako se ne deluje sad i odmah, upozoravaju meteorolozi!

Planeta -

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peti Talas saopštio je danas u Bonu da će 2017. godina biti među najtoplijim od početka merenja temperatura u 19. veku.

Zbog globalnog zagravanja koje koje pruzrokuje čovek ispuštajući u atmosferu visoke nivoe gasova sa efektom staklene bašte, temperature u 2017. bit će malo niže od rekordnih u 2016. a otprilike na nivou onih iz 2015., saopštila je Svetska meteorološka organizacija

"Ova 2017. biće među tri najtoplije godine otkada se vrše merenja", rekao je Talas, na konferenciji o klimi koja se održava u Bonu do 17. novembra, na njoj učestvuju predstavnici 200 država, a skupom predsedava Fidži.

"Milioni ljudi u svetu patili su i dalje pate zbog ekstremnih vremenskih događaja", rekla je Patricia Espinoza, predsednica odbora UN o klimi i dodala "poruka ne može da bude jasnija. Moramo da delujemo sada i odmah".

"Ovo je naš trenutak istine", rekao je premijer Fidžija Frank Bajnimarama, predsedajući razgovorima u Bonu i dodao

"Zbijmo redove sa svim drugim nacijama i krenimo napred. Na kraju krajeva niko ne može da pobegne od klimatskih promena", kazao je on.

SAD, koje su najavile povlačenje iz Pariskog klimatskog ugovora, predstavljaće podsekretar za političke poslove, Tomas Šenon.

Kurir.rs/avaTanjug

Foto Zorana Jeftić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track