(ANKETA) OVA MESTA PLAĆAJU DA SE DOSELITE: Negde daju 1.000 dolara mesečno a ne morate ni da radite
Foto: EPA

ako razmišljate o preseljenju

(ANKETA) OVA MESTA PLAĆAJU DA SE DOSELITE: Negde daju 1.000 dolara mesečno a ne morate ni da radite

Planeta -

Različiti gradovi na različitim mestima u svetu mogu da imaju različite razloge i načine kako da privuku stanovnike da im dosele. Ili naprosto da usreće one koji tamo već žive.

Vodopadi Nijagare, SAD

Kako bi u svoj grad privukle mlađe ljude, gradske vlasti nude otplaćivanje do 7.000 dolara studentskog kredita svakom mladom diplomiranom čoveku koji im se doseli. Reč je o gradiću koji danas ima 48.000 stanovnika, a kakvi ga problemi sa stanovništvom muče, vidi se iz statistike. Grad je 2000. imao 56.000, a deset godina ranije 62.000 stanovnika. U njemu je 1980. živelo 71.000 ljudi. Deceniju ranije 86.000, a 1960. čak 102.000 ljudi. Upropastio ga je odlazak industrije iz grada i to što je u turističkom smislu veći deo kolača ugrabio grad blizanac sa druge strane granice.

Ponga, Španija

Parovi koji se ovde skrase od lokalnih vlasti će dobiti 3.200 dolara podsticaja koje mogu da potroše kako god žele. Ovo mesto u pokrajini Asturija nekada se moglo nazvati gradićem. Ovde danas živi nešto više od 600 ljudi, u industriji je zaposlen samo jedan jedini stanovnik, u građevinarstvu njih sedam... A uoči Španskog građanskog rata, 1930., ovde je živelo nešto više od 3.500 ljudi, i to sasvim solidno za ono vreme. Godine 1960. depopulacija se nakratko obrnula, pa je tada živelo oko 2.400 stanovnika. Ali, od tog vremena se broj stalno naseljenih desetkovao.

Detroit, SAD

Ovaj grad pokrenuo je program "Čelendž Detroit" kojim nudi 2.500 dolara radno sposobnima koji su voljni da se presele u ovaj grad. Najnaseljeniji grad u državi Mičigen danas ima 670.000 stanovnika. U čemu je onda problem? U tome što je grad koji je nekada bio središte automobilske industrije i koječega drugog, 2000. godine imao 950.000 stanovnika. Petinu stanovništva izgubio je i sedamdesetih kada je sa milion i po pao na 1,2 miliona, a 1950. imao je skoro dva miliona stanovnika. Drugim rečima, danas ima tek trećinu tadašnjeg stanovništva. Zbog odlaska industrije, grad se socijalno sasvim urušio. Nezaposlenost je jeziva, siromašan je svaki treći stanovnik, zbog toga je rašireno nasilje, droga, kriminal, prazne gradske ulice svuda zrače očajem i Detroit je danas najsiromašniji veliki grad u SAD.

Kejp Breton, Kanada

Stanovnicima ovog ostrva nedostaju radnici u lokalnoj pekari. Pa ako se neko odazove izazovu života u maloj zajednici, daleko od betonske džungle, prihvati se pečenja kolača i svega ostalog u pekari, usput će dobiti na poklon parcelu od nešto više od 8.000 kvadratnih. To je otprilike 90 puta 90 metara. A šta se nudi? Preseliti se ovamo zaista ima smisla. Reč je o ostrvu u državi Nova Skotia, na severozapadu Atlantskog okeana. Na ostrvu Kejp Breton živi 132.000 ljudi, od čega u istoimenom okrugu, oko 100.000 ljudi. I žele da ih ima još.

Utreht, Holandija

Svaki stanovnik grada prima zagarantovani mesečni dohodak od 1.000 dolara kao društveni eksperiment. Ovom gradu ne nedostaje ljudi, ima ih nešto više od 300.000 i toliko im ide dobro da eksperimentišu s time da svaki stanovnik ima zagarantovani mesečni prihod, tako da se ukine egzistencijalni pritisak. Izgleda da će im eksperiment proći odlično. Još jedna zanimljivost Utreha je i to da se 2013. u tom gradu čak 61 posto stanovnika izjasnilo da ne pripadaju nikakvoj religiji, odnosno da su ili ateisti ili agnostici ili imaju neki svoj film, ali se ne smatraju delom nikakve religije.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track