(VIDEO) OD OVOG BRODA STREPE KINESKI SUSEDI: Nije vojni, ali su njegove sposobnosti opasne!
Foto: Youtube screenshot/SupChina

otkriće

(VIDEO) OD OVOG BRODA STREPE KINESKI SUSEDI: Nije vojni, ali su njegove sposobnosti opasne!

Planeta -

Kina je predstavila novi moćni brod-bager za koji se veruje kako je najveći i najmoćniji brod takve vrste na području Azije. Mnogi su već izrazili zabrinutost zbog ove novine koja bi mogla uticati na jačanje tenzija nad spornom teritorijom Južnog kineskog mora.

Na satelitskim snimvima uočen je veliki kanal koji je prokopan na ostrvu Lad Rif na koji pravo polaže Vijetnam, a koji se nalazi u grupi Spratli u Južnom kineskom moru.

Ovaj brod kolokvijalno je nazvan ‘čarobnim stvaraocem novih ostrva’, a veruje se da je najveći takav jaružar na području Azije koji je već uzburkao dovoljno napetu situaciju na tom području.

Jaružar je proizvod Marin Dezajn and Risirč instituta iz Šangaja, a Kina je već započela sa njegovim testiranjem i to za vreme posete američkog predsednika Donalda Trampa Aziji.

Peking je poslednjih nekoliko godina uložio milijarde dolara na izgradnju veštačkih ostrva u regionu, području koje vrvi od napetosti zbog spornih teritorija Južnog kineskog mora izazivajući time bes SAD-a i ostalih zemalja u regiji koje polažu pravo na to područje među kojima su Vijetnam, Malezija, Brunej, Filipini i Tajvan.

"Sama prisutnost Kine na toj teritoriji je pomalo zabrinjavajuća. Gde idu i do kuda će doći, ne znamo", izjavio je u ponedeljak filipinski sekretar Delfin Lorencana.

Između 2013. i 2016. godine Kina je napravila sedam veštačkih ostrva, prisvojila 2000 hektara zemljišta, izgradila aerodrome, raketne baze i radarske sisteme u regionu.

Kineski novi brod, Tian Kun Hao nazvan je po ‘mitskoj velikoj ribi koja može da se pretvori u mitsku pticu’, a njegova je paluba navodno veličine devet košarkaških igrališta. Brod ima sposobnost da iskopa više od 6000 kubnih metara na sat na dubini većoj od 30 metara ispod okeana.

Prisutnost broda zapravo ne bi trebala bitno da utiče na odnose zemalja u regionu s obzirom na činjenicu da je njihova uloga, osim što stvaraju veštačka ostrva i sprečavanje obalske erozije i stvaranje sigurnih prolaza za ostala plovila i brodove.

Ali s obzirom na to da je Kina, koja dugi niz godina tvrdi kako ima pravo nad Kineskim morem, poslednjih nekoliko meseci svojim potezima i akcijama produbljivala napetosti u regiji, sada su svi zabrinuti zbog novog broda za koji smatraju da se ipak neće baviti tek ‘bezazlenim poslovima’.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja