SAUDIJSKA ARABIJA NAREDILA SVOJIM GRAĐANIMA: Smesta bežite iz Libana!
Foto: Reuters

Upozorenje

SAUDIJSKA ARABIJA NAREDILA SVOJIM GRAĐANIMA: Smesta bežite iz Libana!

Planeta -

Saudijsko Kraljevstvo je pozvalo svoje podanike koji se nalaze u Libanu da napuste tu zemlju, javila je televizija „Al Majadin“, pozivajući se na izvor u Ambasadi Saudijske Arabije u Bejrutu.

Ukaz je usledio nakon što se u lokalnim medijima pojavila informacija da je premijer Libana Sad Hariri uhapšen u Rijadu i da se nalazi u kućnom pritvoru.

Haririjeva ostavka došla je nakon izjave saudijskog ministra za države zaliva Tamera el Sabana, koji je naveo da Rijad očekuje od Libana da „preduzme akcije na obuzdavanju“ pokreta Hezbolah, koji je uključen u Vladu zemlje, jer navodno predstavlja pretnju Saudijskoj Arabiji.

Hariri je na poziciju premijera postavljen krajem 2016. godine, a rukovodio je Vladom od 30 ministara, čiji je član bila i grupa Hezbolah.

Ranije danas, šef diplomatije Libana Gebran Basil izjavio je da libanski narod treba da odluči o smeni svojih predstavnika, nakon što je premijer te zemlje prošlog vikenda podneo ostavku iz Saudijske Arabije, dok izvori bliski situaciji kažu da je Rijad iznudio Haririjevu ostavku i drži ga u kućnom pritvoru, preneo je Rojters.

Libanske vlasti smatraju da Rijad nasilno drži Haririja i planiraju da sa stranim državama rade na obezbeđivanju njegovog povratka, rekao je ranije visoki zvaničnik libanske vlade.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track