BIVŠI DVOSTRUKI AGENT: Ruski špijuni moraju da spasu svet
Foto: Youtube/Printscreen

ČUVENI DŽORDŽ BLEJK

BIVŠI DVOSTRUKI AGENT: Ruski špijuni moraju da spasu svet

Planeta -

Bivši britanski obaveštajac koji je kao dvostruki agent radio za SSSR Džordž Blejk kaže da ruski špijuni sada imaju "tešku i kritičnu misiju" spasavanja sveta. To je saopštila ruska Spoljna obaveštajna služba.

Blejk, koji živi u Rusiji od bekstva iz britanskog zatvora 1966, rekao je da ruska Spoljna obaveštajna služba mora "spasti svet u situaciji kada su neodgovorni političari u program stavili opasnost od nuklearnog rata i rezultirajućeg samouništenja čovečanstva".

"To je istinska bitka između doba i zla", naveo je 95-godišnji bivši špijun u saopštenju ruske službe koju su prenele ruske novinske agencije.

Blejk je rekao da je terorizam "ostavio krvave tragove u mnogim delovima sveta".

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin čestitao je Blejku rođendan, navodeći da je on uzor za zaposlene u toj službi.

Kao dvostruki agent, Blejk je predao neke od najčuvanijih britanskih tajni Sovjetskom savezu, uključujući planove Zapada da prisluškuje sovjetske komunikacije iz podzemnog tunela u Istočnom Berlinu.

Blejka je 1961. odao jedan Poljak koji je prebegao, posle čega je Britanac osuđen na 42 godine zatvora, ali je u oktobru 1966. uspeo da pobegne uz pomoć nekoliko ljudi koje je upoznao iza rešetaka.

Dva meseca je Blejk proveo skriven kod svog pomoćnika, a onda je preko Evrope prevezen do Istočnog Berlina u drvenom sanduku zakačenom ispod automobila.

Blejk je u intervjuu 2012. za ruski državni dnevnik rekao da je se dobro prilagodio životu u Rusiji.

Kurir.rs/Beta

Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Istražitelji otkrivaju: Evo zašto se staklorezac nije otarasio tela ubijenog vlasnika pekare?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track