(VIDEO) SEKS SA DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA, SMRT U PARLAMENTU I BRKOVI U CRKVI: Lista najuvrnutijih zakona na svetu koji i dalje važe
Foto: Nebojša Mandić/Profimedia

bizarno

(VIDEO) SEKS SA DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA, SMRT U PARLAMENTU I BRKOVI U CRKVI: Lista najuvrnutijih zakona na svetu koji i dalje važe

Planeta -

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smešne zakone sa apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo ko ili niko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena.

Grupa entuzijasta sa američkog Univerziteta Oliv Nazaren nedaleko od Čikaga nedavno je sakupila i objavila stotinak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona. Nama su možda smešni, ali Amerikancima možda i nisu, naročito ako se neko zainati i odrapi im kaznu zbog brka ili zato što im je pivo draže od mleka.

Ako dozvolite svome magarcu da spava u kadi, prijatelji će vas smatrati šašavim. Ako to uradite u američkoj saveznoj državi Arizoni, prekršili ste zakon.

U Arkanzasu je na snazi zakon prema kome ne smete da pače obojite u plavo i prodavati ga ukoliko ih najmanje pola tuceta ne obojite u plavo i ne prodajete odjednom.

Zakon Aljaske zabranjuje posmatranje losova iz aviona, izbacivanje losova iz aviona, a istima je zabranjeno parenje na ulici. Važi i danas.

Brkovi su protivzakoniti u Indijani ako njihov vlasnik ima tendenciju ljubljenja drugih osoba. U Viskonsinu je zakonski zabranjeno ne piti mleko, a u Luizijani će vas kazniti sa 500 dolara ako nekome kućnom dostavom naručite picu bez njegovog znanja...

U Luizijani je zabranjeno naručiti picu nekome bez njegovog znanja, foto: Profimedia

Englezi mogu da se pohvale dugovečnim zakonima – neki datiraju iz 14. veka. Prema jednom iz 1322. svaki nasukani kit na obali i ulovljena jesetra pripadaju monarhu. Držeći se strogo toga, ribar Robert Dejvis je 2004. jesetru tešku 40 kilograma, ulovljenu na obalama Velsa, prvo ponudio Elizabeti II, na što mu se ova kraljevski zahvalila i odgovorila da s ribom radi šta mu je drago. Nakon toga policija je Dejvisu pokucala na vrata i odrapila mu drakonsku novčanu kaznu jer je ribar prekršio drugi zakon o zabrani lova na jesetre s obzirom na to da je reč o zaštićenoj vrsti.

Neki današnji zakoni u drugim zemljama nama su neobični i egzotični, a njima logični. U australijskoj saveznoj državi Viktoriji nelegalno je menjati sijalicu ukoliko niste licencirani električar. U Engleskoj je protivzakonito umreti u domu parlamenta, što vredi i za Gornji, i za Donji dom.

U Australiji sijalicu mogu da menjaju samo licencirani električari, foto: Profimedia

Svaku petu pesmu izvedenu na kanadskom radiju moraju da pevaju domaći izvođači, čime se štiti domaća muzika. U Japanu, domovini sumo rvača, 2009. donesen je zakon o maksimalnom obimu struka, što znači da ga muškarci stariji od 40 godina ne smeju da imaju veći od 78, a žene ne veći od 89 centimetara.

U suprotnom moraju na dijetu, ukoliko žele da im zdravstveno priznaje troškove lečenja. U toj zemlji zakon zabranjuje davanje otkaza zaposlenom zbog dremuckanja na radnom mestu jer se u njihovoj kulturi neguje kult rada, što uključuje beskonačno radno vreme, pa se povremeno kunjanje na poslu smatra kreativnim pauzama. Uslov je da dremuckate sedeći, nikako ispruženi ili prebačeni preko radnog stola.

U Nemačkoj je protivzakonito ostati bez goriva na auto-putu. Ako vam se to ipak dogodi, automobil morate da parkirate u pomoćnoj traci i uključite sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 evra. U Alabami je nezakonito voziti sa povezom na očima. Protivzakonito je u Čikagu jesti za vreme požara – ako se restoran zapali, ne smete da dovršite šniclu, ma kako bila ukusna i skupa.

U Arizoni zbog seče zaštićenih kaktusa saguaro možete dobiti do 25 godina zatvora. Na Floridi je zabranjeno puštanje vetrova u javnim prostorima četvrtkom posle 18 sati. U 17.59 još može. Ostalim danima je dozvoljeno. Zašto samo četvrtkom, ne zna se. Švajcarski zakon brani puštanje vode u toaletu posle 22 sata jer njihova vlada to smatra zagađenjem okoline bukom.

U Švajcarskoj je zabranjeno puštanje vode u toaletu, foto: Profimedia

Udata žena u La Pazu, Boliviji, ne sme na javnom mestu popiti više od jedne čaše vina, dok prema zakonu Floride udata žena sme da roni samo nedeljom.

U Juti je brak među krvnim srodstvom zabranjen samo ako su mlada i mladoženja mlađi od 65 godina. U Vermontu žene ne smeju da nose veštačke zube bez dozvola muža, a prema saveznom zakonu, u javnosti se smeju pojavljivati u toplesu, ali samo ako su im bradavice pokrivene.

Od 1992. u Singapuru je protivzakonito žvakanje kauguma, a odbacivanje žvake i pljuvanje na javnom mestu i šaranje grafitima kažnjava se bičevanjem. Na italijanskom Kapriju zabranjeno je nošenje bučne šljapkave obuće, a u Eboliju se ljubljenje za vreme vožnje kažnjava sa 415 evra kazne.

U australijskom Melburnu muškarcima je zabranjeno da nose haljine bez naramenica. Na Barbadosu je zabranjeno nošenje odeće sa smb uzorkom, od čega su izuzete snage za borbu protiv narkomafije. Zakon Alabame muškarcima brani nošenje lažnih brkova u crkvi jer izazivaju smeh, pa je 2013. na portalu alabama.com pokrenuta peticija za njegovo ukidanje sa obrazloženjem da 'Bog nije protiv smeha'. Uprkos tome, zakon je ostao neumoljiv.

'Provera veroispovesti nije uslov za zapošljavanje u javnim službama' u saveznoj državi Teksas, niti će se osobi zabraniti vršenje javnih dužnosti na osnovu verskih uverenja, sve dok ista 'priznaje postojanje Vrhovnog Bića',

stoji u zakonu donesenom 2014. za vreme izbora članova Gradskog veća Ostina. Proglašen je protivstavnim, ali još nije brisan.

'Virginia is for Lovers' (Virdžinija je za zaljubljene) popularni je turistički slogan ove američke savezne države, ali je u njoj zabranjen seks pre braka, a i jedna je od sve ređih saveznih država u SAD-u koja nije ozakonila istopolne brakove.

Iran zakonski dopušta seksualni odnos s domaćim životinjama, ali strogo ga brani sa divljim, dok je u Engleskoj zabranjeno parenje kućnih ljubimaca sa svim kućnim ljubimcima sa kraljevskog dvora. Zakon u Indijani brani lov ribe golim rukama, kalifornijski zabranjuje jedenje žabe uginule za vreme njihovog takmičenja u skoku, a na Floridi je zabranjeno parkirati slona na javnim parkiralištima.

I tako u nedogled. Ali nije sve sasvim ludo kako se na prvi pogled čini, pa se vratimo na priču o magarcu u kadi za logično objašnjenje tog neobičnog zakona iz 1924. godine. Naime jedan farmer blizu mesta Kingman u Arizoni navikao je svog magarca da spava u staroj kadi, a kada je pukla brana i Kingmanu se dogodila poplava, magarac je u kadi otplovio u nepoznato.

Spasioci i meštani potrošili su mnogo dragocenog vremena i snage da ga pronađu i spase pa su se osećali toliko namagarčeni da su nakon toga inicirali ono čemu se danas smejemo.

Kurir.rs/T Portal

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track