ZA ŠTA SE SPREMAJU: Rusija rekordnom brzinom gomila zalihe zlata
Foto: Profimedia

SVE VIŠE KUPUJU

ZA ŠTA SE SPREMAJU: Rusija rekordnom brzinom gomila zalihe zlata

Planeta -

Najnoviji pokazatelji tržišta još jednom potvrđuju da je Rusija povećala kupovinu zlata, što mnogi tumače kao deo politike zemlje za ublažavanje posledica američkih sankcija.

Brojke koje je objavilo Svetsko veće za zlato (WGC) pokazuju da je Centralna banka Rusije u trećem tromesečju ove godine kupila 63 tone plemenitih metala i da je krajem septembra ruska zaliha zlata bila teška 1.778,9 tona. Samo u septembru Rusija je svojim rezervama dodala 34,6 tona zlata, što je najveći mesečni porast od oktobra 2016.

Najviše rezervi zlata imaju SAD - 8.133,5 tona, slede Nemačka sa 3.373,7 tona, Italija s 2.451,8 tona, Francuska s 2.435,9 tona i Kina s 1.842,6 tona zlata u državnoj riznici. Rusija je na šestom mestu. Pritom treba imati na umu da je teško dokazati koliko koja zemlja zaista ima rezervi zlata jer mogu da imaju i mnogo više od onoga što su prijavile.

Uglavnom, Svetsko veće za zlato je saopštilo da iznenađuje brzina kojom Centralna banka Rusije gomila rezerve zlata. Kao mogući razlog navodi se želja Rusije da zaštiti svoje rezerve od mogućih geopolitičkih rizika, pre svega od agresivne politike američkog FED-a i zbog sve većih napetosti između Moskve i Vašingtona.

Ako Centralna banka Rusije i dalje bude kupovala zlato istim tempom, uskoro bi mogla da premaši zvanične zalihe Kine i izbije na peto mesto svetske liste.

Kurir.rs/Logično

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track