(VIDEO) TRAMPU NI NUKLEARNI UDAR NE MOŽE NIŠTA: Ovo je njegov leteći ratni štab!
Foto: Youtube Screenshot/AiirSource Military

neprobojno

(VIDEO) TRAMPU NI NUKLEARNI UDAR NE MOŽE NIŠTA: Ovo je njegov leteći ratni štab!

Planeta -

Ukoliko bi došlo do izbijanja nuklearnog udara ili smaka sveta, američki predsednik Donald Tramp bi u tom slučaju bio u specijalno dizajniranoj letilici, koja inače stalno prati avion "Air Force 1" iz koje bi u vazduhu izdavao direktive.

Zvanično je poznat kao "National Airborne Operations Center".

Ovaj Boing E-4Bs košta svega 250 miliona dolara, a sat vremena njegovog rada košta 160.000 dolara. Avion ima širok spektar odbrambenih mehanizama, uključujući sposobnost da izdrži elektromagnetne impulse.

Posada aviona koristi tradicionalne analogne instrumente letenja u kokpitu, jer su manje podložni sajber napadima. Iako ovaj avion nije tehnički tajna, najsigurniji je za predsednika SAD u slučaju Hladnog rata ili nuklearnog napada.

Za razliku od ceremonijalnog i komfornog "Air Force 1" aviona, glavna soba je "ratna", u kojoj sede na desetine vojnih analitičara, stratega i pomoćnika za komunikaciju koji će voditi predsednika kroz prve dane nuklearnog rata, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Takođe, poseduje i posebnu opremu kao što je antena dugačka osam kilometara, kako bi predsednik mogao da ostane u kontaktu sa flotom nuklearnih podmornica i nakon uništavanja komunikacija na zemlji.

Tokom poslednje decenije Hladnog rata, avion E4B bio je prizemljen u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu.

Od kada je Tramp na vlasti i kada je u SAD, letelica je uvek u stanju pripravnosti u Omahu, u državi Nebraska.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track