(VIDEO) POLJSKI NEONACISTI IMAJU PODRŠKU VLASTI: Skandirali protiv Jevreja i muslimana, a za vlast je to izraz patriotizma
Foto: EPA

šokantno

(VIDEO) POLJSKI NEONACISTI IMAJU PODRŠKU VLASTI: Skandirali protiv Jevreja i muslimana, a za vlast je to izraz patriotizma

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske stalo je u zaštitu neonacista, radikalnih desničara i nacionalista koji su tokom vikenda proslavljali 99. godinu nezavisnosti ove države.

Kako prenosi konzervativni Dejli Mejl, Ministarstvo je objavilo da je, u suštini, okupljanje oko 60.000 ljudi bilo "izraz patriotskih vrednosti“. Britanski dnevni list dodaje i da je ova zvanična poljska institucija "snažno osudila rasističke, antisemitističke i ksenofobične ideje“ koje su se čule tokom marša.

Ipak, Ministarstvo spoljnih poslova je zauzelo stav je da je subotnji marš povodom Dana nezavisnosti bio "velika proslava Poljaka ujedinjenih oko zajedničkih vrednosti slobode i nezavisnosti nezavisne domovine“.

Dejli Mejl prenosi da su na maršu bile istaknute parole o "Beloj Evropi ujedinjenih naroda“, i "Molite za Holokaust za Muslimane“ i "Uklonite Jevreje iz vlasti“. Te su poruke bile istaknute i svako ih je jasno mogao vidjeti, tvrdi list.

Marš fašista i ekstremnih desničara bio je jedan od skupova kojim su Poljaci obeležili Dan nezavisnosti i 99 godina ponovnog postojanja države koju su početkom veka raskomadali Rusija, Pruska i Austro-Ugarska Monarhija.

Veoma veliki broj policajaca brinuo se o bezbednosti. Jedan od najbrojnijih kordona policije razdvajao je desničare od antifašista koji su, takođe, imali svoj marš.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja