SUD SE I DALJE INATI: Trampova zabrana ulaska državljana šest islamskih zemalja u SAD stupa na snagu - ali delimično
Foto: EPA/Mike Nelson

KALIFORNIJA POPUŠTA

SUD SE I DALJE INATI: Trampova zabrana ulaska državljana šest islamskih zemalja u SAD stupa na snagu - ali delimično

Planeta -

VAŠINGTON - Američki apelacioni sud u Kaliforniji dozvolio je da najnovija uredba američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju državljana šest većinski muslimanskih zemalja, delimično stupi na snagu zabranom ulaska za one koji nemaju porodične veze sa SAD.

Apelacioni sud u San Francisku delimično je odobrio zahtev Trampove administracije da se blokira ranija sudska odluka, zbog koje se Trampova uredba nije primenjivala. Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada, ali ne i na državljane Severne Koreje i Venecuele, za koje je Tramp, takođe, tražio zabranu.

foto: EPA/Aaron Favila

Samo nekoliko sati pre stupanja na snagu poslednje uredbe o zabrani putovanja u SAD za državljane šest muslimanskih zemalja, koju je potpisao američki predsednik Donald Tramp, federalni sudija na Havajima Derik Votson, kog je postavio bivši predsednik Barak Obama, blokirao je 18. oktobra revidiranu uredbu jer "sadrži potpuno iste nedostatke kao i prethodna".

Ovo je bio treći paket restrikcija na putovanja u SAD koje Tramp spremio, a koji su sudovi u celini ili delovima odbacivali.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Mike Nelson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track