Najnovije vesti

KATALONCI NE ODUSTAJU OD PUĐDEMONA: Smenjeni lider ponovo kandidat na izborima, kampanju vodi iz Brisela!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

PREVREMENI IZBORI

KATALONCI NE ODUSTAJU OD PUĐDEMONA: Smenjeni lider ponovo kandidat na izborima, kampanju vodi iz Brisela!

Planeta

Smenjeni predsednik katalonske vlade i lider pokreta za otcepljenje te španske pokrajine, Karles Puđdemon, ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg meseca, dok se u Briselu bori protiv izručenja Španiji.

Puđdemon je televiziji El Punt-Avui rekao da "privodi kraju" listu kandidata za parlamentarne izbore koje je raspisao španski premijer Marijano Rahoj, prenosi AP.

Prema Puđdemonovim rečima, na listi će se naći članovi njegove Demokratske partije Katalonije, ali i separatisti bez političke pozadine, a lista će u izbornu trku ući pod nazivom "Zajedno za Kataloniju".

Puđdemon kaže i da će kampanju voditi iz Brisela, gde se sa još četiri svoja bivša ministra suočava s postupkom ekstradicije na kraju kojeg bi mogli biti poslati nazad u Španiju kako bi se tamo suočili sa optužbama za pobunu i podsticanje na pobunu.

Zajedno sa više svojih bivših ministara, Puđdemon se sklonio u Brisel nakon što su španske centralne vlasti smenile članove njegove vlade i preuzele kontrolu nad Katalonijom.

Rahoj je iskoristio vanredna ovlašćenja kojima raspolaže da raspiše prevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar, u nastojanju da osujeti težnje separatista da uspostave novu katalonsku državu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...