ZIMBABVE DAN POSLE VOJNOG UDARA: Mugabe pregovara s vojskom i traži samo jedno!
Foto: EPA, Foto: EPA

SMENA DUGOGODIŠNJEG LIDERA

ZIMBABVE DAN POSLE VOJNOG UDARA: Mugabe pregovara s vojskom i traži samo jedno!

Planeta -

U Zimbabveu je nastavljena politička neizvesnost i dan posle vojnog preuzimanja vlasti i smene dugogodišnjeg lidera Roberta Mugabea.

Razgovori između predsednika Mugabea, kojeg je vojska zadržala u njegovoj rezidenciji u Harareu, i viših vojnih oficira nastavljeni su i u četvrtak ujutru, uz prisustvo visokih crkvenih lidera i izaslanika upućenih iz susedne Južne Afrike koji su uključeni u pregovore.

U glavom gradu Zimbabvea je i dalje napeto, ali mirnije. Vojnici su zazeli aerodrom, vladine kancelarije, parlament i druge ključne lokacije.

U ostatku zemlje je mirno.

Vojska je najavila na nacionalnoj televiziji u ranim satima u sredu ujutro da je privremeno preuzela kontrolu nad zemljom kako bi "udarila na kriminalce" koji okružuju 93-godišnjeg predsednika.

Grejs Mugabe, druga supruga 93-godišnjeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, po svoj prilici je glavni razlog puča koji je u toku u toj zemlji.

Budućnost prve dame je ključni element u tekućim razgovorima između Mugabea i vojske.

Sveštenik posreduje u pregovorima za odlazak Mugabea

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF, javio je Rojters, pozivajući se na političke i obaveštajne izvore.

Agencija navodi i da je zimbabveanska opozicija objavila da se u Harare sinoć vratio opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je bio u inostranstvu na medicinskom tretmanu pošto je oboleo od raka, što je pojačalo spekulacije o političkom uređenju nakon odlaska Mugabea.

Kurir.rs/ Gardijan

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track