(VIDEO) NAJMRAČNIJA TAJNA ISLAMSKE DRŽAVE: Evo zašto u Raki nisu uhvaćene vođe krvavog kalifata
Foto: AP

pao dogovor

(VIDEO) NAJMRAČNIJA TAJNA ISLAMSKE DRŽAVE: Evo zašto u Raki nisu uhvaćene vođe krvavog kalifata

Planeta -

Raka je oslobođena, Islamska država je pred slomom, ali njihov trag ostaje.

Ostaju i mitovi o njihovom bekstvu iz dojučerašnjeg sedišta samoprozvanog kalifata. BBC donosi eksplozivnu priču o planiranom i dogovorenom begu stotina džihadista Islamske države njihovih porodica iz Rake.

U konvoju dugom nekoliko kilometara svoje utočište su našli i brojni strani džihadisti, zajedno sa tonama municije i oružja. Prvo su svi negirali svoju upletenost u dogovor. Amerikanci, kao najveći vojni saveznici lokalnih kurdskih snaga, nisu hteli ništa da komentarišu. Sa svoje strane, bar tako tvrdi BBC, ni Kurdi nisu bili ništa voljniji da kažu šta se tačno dogodilo.

Nekih 250 boraca ID dobilo je dopuštenje da napuste Raku, sa 3.500 članova njihovih porodica. "Nismo hteli da iko ode", kaže pukovnik Rajan Dilon, glasnogovornik operacije Inherent Rizolv, koalicije država protiv ID. "Ali to ide u srž naše strategije i saradnje sa lokalnim vođama na terenu. Sve se svodi na Sirijce - oni su ti koji se bore i umiru, donose odluke o operacijama ", kaže on.

Dok je zapadnjački oficir rukovodio pregovorima, oni nisu učestvovali u njima. Pukovnik Dilon, međutim, tvrdi da su Raku napustila samo četvorica stranih boraca i sada su u pritvoru SDF-a, sirijskih pobunjenika predvođenih kurdskim borcima. BBC, pak, otkriva i jednu drugu stranu priče. Abu Musab Huthaifa bio je jedan od najpoznatijih likova u Raki.

Šef obaveštajne službe ID bio je u konvoju na putu van grada 12. okrobra. Ali sada je iza rešetaka, a njegova priča odražava poslednje dane smrvljenog kalifata. Islamska država nikada ne pregovara. Ubice bez kompromisa - to je neprijatelj koji igra po drugačijim pravilima. Barem tako ide mit. Ali u Raki se nije ponašao drugačije od bilo koje druge gubitničke strane.

Saterani uza zid, iscrpljeni i u strahu za svoje porodice, borci ID su seli za pregovarački sto pod pretnjom američkih bombi. "Vazdušni napadi su trajali gotovo 10 sati. Ubili su oko 500 ili 600 ljudi, boraca i članova njihovih porodica ", kaže Abu Musab Huthaifa.

"Nakon 10 sati ponovno su započeli pregovori. Oni koji su prvotno odbacili sporazum promenili su svoje mišljenje. I tako smo napustili Raku", kaže Abu Musab.

Tri prethodna pokušaja pregovaranja o mirovnom sporazumu su propala. "Samo smo poneli naše osobno oružje i ostavili iza sebe svo teško naoružanje. Ali ionako ga nismo imali", kaže Abu Musab. Sada u zatvoru na tursko-sirijskoj granici, on je otkrio detalje o onome što se događalo konvoju kada je sigurno stigao na teritorij ISIL-a. Kaže da je konvoj otišao u sela istočne Sirije, nedaleko od granice s Irakom. Pobegle su hiljade, kaže on.

Pokušaj bega Abu Musaba služi kao upozorenje Zapadu zbog pretnje oslobođenih iz Rake. Kako je jedan od najzloglasnijih boraca ID mogao da pobegne kroz neprijateljsku teritoriju i gotovo izbegne zarobljavanje? Abu Musab imao je dobar plan, odlučio je da plati krijumčarima ljudi i uzda se u njihovu pomoć. Međutim, krijumčari su ga napustili negde u bespućima Sirije i onda je pokušao da se sam snađe. Nije mu to uspelo i završio je u rukama Slobodne sirijske vojske i oni su ga predali u ruke Turskoj, gde se i danas nalazi.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track