SI UDOVOLJIO TRAMPU: Kina šalje Kimu visokog izaslanika
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

DIPLOMATIJA

SI UDOVOLJIO TRAMPU: Kina šalje Kimu visokog izaslanika

Planeta -

PEKING - Kina šalje izaslanika najvišeg nivoa Song Taoa u Severnu Koreju u vreme dvogodišnjih zahladnelih odnosa sa tom zemljom.

Poseta kineskog izaslanika koja bi trebalo da započne u petak, događa se nakon zvanične posete američkog predsednika Donalda Trampa prošle nedelje, kada je on pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj i ubedi Pjongjang za zaustavi svoj nuklearni program.

Državni mediji navode da će Song koji je i predsednik odseka za međunarodne odnose vladajuće kineske Komunističke partije podneti izveštaj o ishodu partijskog kongresa koji je održan prošlog meseca i da će posetiti svoje kolege.

Kina, kako se navodi, nije odavala više informacija o njegovom putu ili da li će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom. Odnosi između Kine i Severne Koreje su se pogoršali jer je Un ignorisao pozive Pekinga da zaustavi svoj program nuklarnog i balističkog raketnog testiranja i da se vrati pregovorima o razoružanju.

Tramp je na Tviteru pozdravio kinesku odluku.

"Kina šalje izaslanika s delegacijom u Severnu Koreju - veliki korak, videćemo šta će se dogoditi!", napisao je američki predsednik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Roman Pilipey

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja