MUGABEOV SARADNIK PORUČIO: Igra je završena, mora da donese odluku o odlasku!
Foto: EPA/AARON UFUMELI

SMENJENI PREDSEDNIK TRAŽI PREGOVORE

MUGABEOV SARADNIK PORUČIO: Igra je završena, mora da donese odluku o odlasku!

Planeta -

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zatražio je danas "još nekoliko dana, još nekoliko meseci" u pregovorima o njegovoj ostavci koje vodi sa vojskom, rekao je predsednik uticajnog saveza veterana Kris Mucavangva.

Mucavangva, saradnik nedavno smenjenog potpredsednika koji bi, kako se očekuje, trebalo da predvodi novu vladu, rekao je novinarima u Zimbabveu da će u nekom trenutku "između sada i sutra" upozoriti Mugabea da je igra završena, prenosi AP.

"Moraće da donese danas odluku o odlasku. Ako ne ode, to ćemo rešiti sutra", rekao je on.

Mucavangva je rekao da je prvo Mugabeovo poljavljivanje u javnosti od stavljanja u kućni pritvor na jednom univerzitetu danas, "pretvaranje".

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat, javio je prethodno Rojters.

foto: Profimedia

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track